Nieuws Actueel

Strop voor HEMA

Caroline Spilt 20 mei 2015

Hema hoofddoekje kassa groot

HEMA had afgelopen jaar onverminderd last van de economische malaise in Nederland. De omzet van het winkelconcern daalde met 1,3 procent tot 1,08 miljard euro. Het nettoverlies liep stevig op, van 16 miljoen naar 189 miljoen euro.

In het nettoresultaat is onder meer een bedrag van 120 miljoen euro aan eenmalige afwaarderingen verwerkt, aldus het concern. Het bedrijfsresultaat voor incidentele posten kwam uit op 103 miljoen euro, ruim 14 procent minder dan in 2013. Die daling is vooral het gevolg van de lagere opbrengsten.

VerbouwingBehalve de slechte economische omstandigheden was ook de verbouwing van de ruim vijfhonderd Nederlandse winkels van negatieve invloed op de resultaten. Ook drukte het warme najaarsweer de verkoop van winterkleding.

VerbeteringIn het vierde kwartaal zag HEMA de omzet op jaarbasis wel zeer licht stijgen (0,1 procent). Dat is een verbetering ten opzichte van de rest van het jaar, maar dat was deels te danken aan de opening van twintig nieuwe vestigingen in Frankrijk.

BestedingsvermogenOndanks het economisch herstel blijft het bedrijf terughoudend in zijn vooruitzichten voor dit jaar. "Het bestedingsvermogen blijft onder druk staan als gevolg van de hoge werkloosheid en HEMA verwacht dat consumenten voorzichtig en selectief blijven in hun uitgaven'', aldus topman Tjeerd Jegen.

SchrappenIn verband met de lastige marktomstandigheden schrapte HEMA afgelopen jaar enkele tientallen banen bij het hoofdkantoor, de bakkerijen en het distributiecentrum. Er wordt gewerkt aan een uitgebreider plan ook op de langere termijn de prestaties te verbeteren.

Nieuwe reorganisatieEen woordvoerder liet desgevraagd weten dat dit niet betekent dat er plannen zijn voor een nieuwe reorganisatie. Evenmin stuurt HEMA aan op een loonoffer zoals warenhuisketen V&D dat van zijn personeel heeft gevraagd.

Aftredend directeurHEMA maakte verder bekend dat financieel directeur Ad Walter per 1 juni aftreedt. Hij wordt tijdelijk vervangen door Tim Isaacs. Walter is de tweede bestuurder in korte tijd die het veld ruimt bij het winkelbedrijf. Topman Ronald van Zetten zwaaide medio april af en werd opgevolgd door Jegen.