Nieuws Actueel

Student ontwikkelt perforatiepil

Caroline Spilt 22 mei 2015

Perforatiepil 335

Carl Schoellhammer (28), masterstudent chemische techniek aan het Massachusetts Institute of Technology, heeft een 'perforatiepil' ontwikkeld. Klinkt naar, maar het voordeel is dat de naaldjes het medicijn direct afleveren in de maagwand. Schoellhammer won dinsdag 15.000 dollar voor verder onderzoek.

Medicijnen worden vaak in de maag al afgebroken, voordat ze de plek van bestemming bereiken. Daarom worden medicijnen toegediend via injecties. Pijnlijk voor patiënten. Daarnaast zijn de patiënten die thuis injecties moeten inbrengen, maar het niet doen, een jaarlijkse kostenpost van 100 miljard dollar, en dus een maatschappelijk probleem. Vandaar deze oplossing, schrijft het instituut.

PrijsDinsdag wonnen Schoellhammer en zijn team een Lemelson-MIT National Collegiate Student Prize voor zijn oplossing. Praktisch komt dat neer op 15.000 dollar.

WerkingDe pil is zo'n twee centimeter lang, en één centimeter breed. Aan de buitenkant zitten holle roestvrijstalen naaldjes. Door het samentrekken van de maag en darmen wordt het medicijn uit de capsule gedrukt.

PijnDe vraag is natuurlijk: is dat minder pijnlijk dan een gangbare injectie? Ja, want in de maag en darmen zitten geen pijnreceptoren.