Nieuws Actueel

Studenten openen wetswinkel in Enschede en overwegen uitbreiding

Van onze redactie 20 november 2014

Evelyn Kroese en Lindy Kamphuis studeren beiden Rechten aan de universiteit in Nijmegen. In februari kwamen ze na gewerkt te hebben bij een wetswinkel in Venlo op het idee in Enschede zelf een wetswinkel op te zetten. In wijkcentrum De Magneet aan de Hertmebrink in Enschede vonden ze de juiste plek. Ze hebben er drie spreekkamers waar ze ongestoord met cliënten kunnen praten. Op de eerste en derde donderdag van de maand houden ze er een spreekuur.RechtenstudentenEen oproep onder rechtenstudenten om zich aan te sluiten bij de wetswinkel leverde overweldigend veel reacties op. „Het is een win-winsituatie voor beiden. Voor de mensen die we helpen, maar ook voor ons. We doen zo enorm veel ervaring op.” Er worden steeds twee studenten op een zaak gezet. Voor allochtonen die de Nederlandse taal niet goed beheersen zijn er medewerkers die Arabisch of Aramees spreken.Gratis adviesIn totaal hebben de studenten zo’n twintig zaken onder de loep genomen. „De variatie is enorm”, weet een van de medewerkers Marjolein Koolenbrander. „Arbeidsrecht, alimentatie, burenrecht, bezwaarschriften, verkeersboetes, klachtenafhandeling en erfrecht. Het is aan ons de zaak zo goed mogelijk op te tekenen. De maandag erna kijken we met de hele groep naar alle zaken. Binnen een week krijgt iedereen een advies van ons.” Ondanks dat de adviezen gratis zijn hopen de studenten wel op een kleine donatie. “Als iedereen drie euro betaalt dan hebben we de huur van het pand er bijna uit. Meer is voor ons niet nodig.”

Erkende advocatenbureausZo nodig kunnen de medewerkers hun mening voorleggen aan zes erkende advocatenbureaus in de regio. Deze kantoren krijgen ook de zaken waarvan de wetswinkel vindt dat het goed is om een gerechtelijke procedure te beginnen.

ToekomstplannenEvelyn Kroes heeft grootse plannen met de wetswinkel. Vanaf 1 januari wordt er elke donderdag een spreekuur gehouden in De Magneet en het kan goed zijn dat Enschede nog een tweede wetswinkel krijgt. „En daarna breiden we misschien nog uit naar Hengelo en Almelo.”

Foto:Leden van de nieuwe wetwinkel met ' klant ' . V.l.n.r. Pansy Mshmmuf , Evelyn Kroese , Marjolein Koolenbrander , Shotiko Abesadze (Marieke Bakker)