Nieuws Actueel

Stuwmeer vrije dagen loopt leeg

Bram de Vrind 24 december 2014

Economisch gezien draait Nederland de laatste dagen van het jaar min of meer 'op halve kracht'. Na de kerst gaan veel mensen niet direct weer aan het werk. Volgens het economisch bureau van ING blijft ongeveer de helft van werkend Nederland tussen kerst en Nieuwjaar een paar dagen thuis.

De bank baseert zich op een online-enquête die de afgelopen dagen door tienduizenden mensen is ingevuld. De helft van hen gaf aan vrij te nemen, bijvoorbeeld om tijd te spenderen met familie of vrienden, of om op vakantie te gaan.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat zeven op de tien ondervraagden dit jaar een kerstpakket kregen. Voor de meesten was dat vorig jaar ook al het geval.

De consumenten die kerstcadeaus kochten, gaven hier gemiddeld 97 euro aan uit. De kerstuitgaven liepen wel sterk uiteen. Zo zei bijna een kwart meer dan 200 euro te spenderen aan cadeaus voor familie en vrienden. Bij één op de zes bleven de uitgaven beperkt tot maximaal 20 euro.

De ING Vraag van Vandaag is naar eigen zeggen de grootste dagelijkse internetpeiling van Nederland. Elke dag reageren ruim 60.000 respondenten op vragen en stellingen van de economen van ING.