Nieuws Actueel

Succesvolle aanpak diabetes type 2: gezond leven

Van onze redactie 13 november 2014

Dat blijkt uit een experiment met diabetespatiënten, waarvan de resultaten donderdag worden bekendgemaakt. Voor zorgverzekeraars VGZ en De Friesland is dit aanleiding om komend jaar – als proef – aan verzekerden met diabetes eenzelfde experiment (tegen een eigen bijdrage) aan te bieden. Van de 9 deelnemers aan het experiment hadden er 7 na 6 maanden geen verhoogde bloedsuikerwaarden meer, hun medicatie was aanmerkelijk teruggebracht.

Omkering Waar diabetes-2 normaal alleen maar erger wordt, blijkt die bij deze groepsleden te minderen. De 2 andere groepsleden, waren nog niet op een gezond niveau, maar hun bloedsuikerwaarden waren wel aanzienlijk verlaagd. De 'omkering' van de bloedsuikerwaarden kwam door een consequente inname van goede voeding op regelmatige tijdstippen. Het experiment is niet wetenschappelijk – want te kleinschalig – maar stemt voedingsdeskundigen positief.

Diabetes type-2 is met 900.000 patiënten de meest voorkomende chronische ziekte. De meesten krijgen te maken met een steeds verdergaande verslechtering van de lichamelijke toestand, met ernstige complicaties als hart- en vaatproblemen, nieraandoeningen of depressies. Een patiënt met diabetes-2 leeft gemiddeld 10 jaar korter dan de gemiddelde Nederlander.

Risicofactoren zijn overgewicht, slechte voeding en te weinig beweging. De (huis)arts schrijft voor diabeten meestal medicatie voor: pillen en – bij vergevorderde diabetes – insuline. Die hebben bijwerkingen. Diabetes gaat gepaard met hoge kosten. De medische kosten bedragen circa 4,5 miljard euro per jaar. De maatschappelijke kosten (verlies aan productiviteit) worden geraamd op 6 miljard.