Nieuws Actueel

Suiker Unie zet in op biochemie in West-Brabant

Van onze redactie 4 december 2014

Die kunnen worden gebruikt in voedingsmiddelen, maar bijvoorbeeld ook verwerkt tot afbreekbaar plastic. Algemeen directeur Albert Markusse van Suiker Unie Nederland - 650 man - schat de kosten in op tientallen tot honderd miljoen euro.

Hij bevestigt dat zijn bedrijf samenwerking zoekt met een chemiebedrijf.

Agrarisch afval Insiders wijzen op multi-nationals als Basf in Antwerpen of Sabic in Bergen op Zoom dat al experimenteert met biobased industry, nieuwe producten uit agrarisch afval. Een soortgelijk initiatief is gaande met Akzo Nobel, maar dan in Groningen, waar Suiker Unie ook een fabriek heeft. Daar en in West-Brabant wil Suiker Unie 'sweet spots' waar met de modernste technologie totaal nieuwe producten kunnen worden gemaakt.

"Alleen kunnen wij dat niet. Anderen moeten biochemische kennis en kapitaal leveren. Maar ik geloof er zeker in. Het zal niet van vandaag op morgen gebeuren, maar we werken er hard aan", aldus Markusse.

De ceo van Suiker Unie wijst op financiële risico's en afnemers die nog gevonden moeten worden. Terwijl er toch enige haast is, omdat buitenlandse concurrenten ook niet stil zitten. De Dinteloordse vestiging telt 150 mensen in de fabriek en eens 150 man op het daar gevestigde hoofdkantoor van Suiker Unie, onderdeel van Royal Cosun (3.700 man).

Geschikte ligging Voor nieuwe bietsuikerchemie is de West-Brabantse vestiging uiterst geschikt vanwege de ligging tussen Rotterdam en Antwerpen, de vele logistieke bedrijven en de enorme landbouwarealen in de omgeving.

Specialisten bij Rabobank verwachten dat de komende vijf tot tien jaar in Nederland minstens een miljard wordt geïnvesteerd in drie chemie-installaties voor 'groene grondstoffen'. Dinteloord zou dus één van de locaties kunnen worden. Suiker Unie-directeur Albert Markusse: "Wij werken er al jaren in stilte aan. Wat ons betreft gaat het hier gebeuren, maar het is geen appeltje-eitje."