Nieuws Actueel

Sun Capital pompt miljoenen in V&D

Rik Nizet 10 juli 2015

Warenhuis vd middelgroot

Met deze herfinanciering verdubbelt de Britse investeringsmaatschappij dit jaar zijn investering in de keten van 62 winkels, die begin dit jaar in acute financiële problemen kwam. Sun Capital stak eerder al 105 miljoen euro in V&D. Met de nieuwe investering plus een kapitaalinjectie van 60 miljoen in februari staat de teller nu op 212 miljoen euro.

Lees ook:De wilde feestjes van V&D-baas Marc LederGesloopt door durfkapitalisten

Sun verlengt de looptijd van de financiering van twee naar vier jaar om V&D tijd en ruimte te geven voor herstel, zegt V&D-topman John van der Ent in het FD. De eigenaar merkte volgens hem dat de greep van Rabobank, ABN en ING, de banken waar het bedrijf onder verscherpt toezicht stond, te veel knelde. "Het kostte vooral heel veel tijd'', aldus Van der Ent.

InkrimpenDonderdag maakte V&D ook bekend de directie van het bedrijf in te krimpen van elf naar vier personen. Onder meer een aparte directeur voor restaurantketen La Place komt te vervallen. De maatregel is onderdeel van de reorganisatie die het bedrijf momenteel doorvoert.

Vorige week bereikte V&D overeenstemming met de vakbonden over een omstreden loonmaatregel. Na wekenlange onderhandelingen onder leiding van een bemiddelaar is een eenzijdig loonoffer van het personeel nu van de baan. In plaats daarvan komt er een reorganisatie die vierhonderd banen kost. Een reorganisatie is volgens V&D nodig om te komen tot een structurele verlaging van de loonkosten.

Nieuwe strategieHet noodlijdende V&D presenteerde onlangs een nieuwe strategie waarmee het weer financieel gezond wil worden. Onderdeel van de herstelplannen was dat er 10 miljoen euro aan loonkosten worden bespaard. Of dat bedrag ook met deze maatregelen wordt behaald, wil V&D niet zeggen.

WinkelpandenIn een eerder stadium bereikte het warenhuis al een voorlopig akkoord met een meerderheid van de verhuurders van zijn winkelpanden over een verlaging van de huur. Deze week meldde het warenhuis nog twee maanden nodig te hebben voor een definitief akkoord met de verhuurders. Een aantal pandbazen verzette zich tegen het reddingsplan en vocht een huurkorting bij de rechter aan.