Nieuws Actueel

Supermarkten nog niet besmet met oranjekoorts

Bram de Vrind 26 mei 2014

Met een kleine drie weken te gaan voor het WK voetbal in Brazilië, moet de oranjekoorts in de Nederlandse supermarkt eigenlijk nog op gang komen. De consument lijkt niet alleen behoudend met het kopen van naar het Nederlands elftal verwijzende producten; het is ook nog altijd wachten tot de grote supermarktketen Albert Heijn zijn oranje-actie van dit jaar bekend maakt.Special: WK 2014WK 2014: Speelschema

Volgens een afgelopen week gehouden onderzoek van marktvorser GfK hebben bijna 450.000 Nederlandse huishoudens een 'oranjeproduct' gekocht. Dit komt neer op 5,9 procent van alle huishoudens in Nederland. Dit is fors minder dan in de week van Koningsdag, toen 14,5 procent van de huishoudens een oranjeproduct in hun winkelmandje legden.

TompoucenDe oranjekoorts is op dit moment ook lager dan rond dezelfde periode in aanloop naar het EK in 2012 en het WK in 2010. Dit wordt volgens Gfk extra onderstreept door de zogeheten tompouce-index van het onderzoeksbureau, waaruit blijkt dat 1,3 procent van de Nederlandse huishoudens de afgelopen week tompoucen heeft gekocht. Dit is minder dan in een gemiddelde week.

Zie ook: Bavaria scoort met WK-commercial

Record niet geëvenaardReclameonderzoeksbureau Activate&Co telt inmiddels wel bijna 100 oranje-acties, waarmee bedrijven hun merken of producten in Nederland willen promoten. Maar tijdens het EK in Polen en Oekraïne twee jaar terug signaleerde het bureau in totaal zo'n 250 acties. Volgens Frank de Bruin, partner bij Activate&Co, ziet het er niet naar uit dat dit record dit jaar geëvenaard gaat worden.

Beste WK-actiesNu de WK-gekte zoetjesaan losbarst, komen veel bedrijven naar buiten met hun WK2014 acties. Kortingen, gratis hebbedingetjes en compleet verzorgde reizen, er wordt van alles weggegeven. Tijd voor deOndernemer.nl om de elf beste WK-acties van dit moment op een rijtje te zetten. We hebben een basiselftal opgesteld van de beste zakelijke promotieacties in Nederland. Acties die het net niet hebben gehaald maar wel in de selectie zijn opgenomen, zitten op de reservebank. Bekijk hier het overzicht.