Nieuws Actueel

Supermarktproducten vol met verborgen suikers

Van onze redactie 7 april 2015

Image 4843418

Reuzenaar illustreert de vindingrijkheid van de voedselindustrie aan de hand van een potje verse pastasaus uit de bak met aanbiedingen. Ze loopt de ingrediënten langs. "Kijk, hier zit bijvoorbeeld trehalose in; dat is suiker. In deze saus zit verder ook gerstemoutextract. Dat klinkt gezond, maar is ook een vorm van suiker."

Terminologie De zo gezond ogende pastasaus met tomaat, ui en oregano bevat omgerekend een onverwacht hoog equivalent van 3 klontjes suiker. Sacharose, fructosesiroop maltodrextine, sucrose, maïsstroop, lactose; hoe meer producten ze uit het schap haalt, hoe meer je thuis raakt in de terminologie van de suikers. En hoe hoger de denkbeeldige stapel suikerklontjes die verwerkt blijkt in ons dagelijkse eten en drinken.

Natuurlijk hebben we suiker nodig voor onze verbranding en werken onze hersenen op glucose. Maar waarom voegen fabrikanten aan talloze producten extra suiker toe? Zelfs aan voeding waarvan je het niet verwacht, zoals een ons gerookt spek met mosterd of een zak ovenfriet, blijken suikers toegevoegd. "Ook in deze röstirondjes zit dextrose. Dat hoeft toch niet? Aardappel is gewoon aardappel en bevat genoeg koolhydraten."

Verborgen suikers Reuzenaar spreekt van verborgen suikers. Bewustwording hiervan is volgens haar belangrijk, want de handelswijze van de voedselindustrie draagt eraan bij dat we te veel toegevoegde suikers binnenkrijgen. "Dat heeft te maken met de antivetcampagne van de afgelopen 30 jaar", legt zij uit. "Ter voorkoming van hart- en vaatziektes zijn er lightvarianten op de markt gebracht. Koop je een zak lightchips, dan zie je dat de hoeveelheid vet die je binnenkrijgt in vergelijking met gewone chips aanzienlijk is teruggebracht. Maar om het lekker te maken, moet er weer iets anders bij: suiker."

Onnodig te vertellen dat suiker slecht is voor het gebit en dat je er dik van wordt. Het kan echter ook leiden tot stemmingswisselingen, een verminderde weerstand en vermoeidheid. En er zijn meer negatieve gevolgen, waarschuwt Reuzenaar. De orthomoleculair voedingsdeskundige staat in haar praktijk mensen bij met een verstoring van de darmflora. De darmproblemen die hieruit kunnen ontstaan, worden door grote hoeveelheden suiker aangewakkerd. "Verder zie ik veel jongeren die in het voorstadium van diabetes belanden. Dat is zorgelijk. Want hebben zij eenmaal diabetes, dan lopen zij een verhoogd risico op hart- en vaatziektes."

Gek op zoet Maar wat zijn wij gek op zoet. Fabrikanten weten dat en spelen daar graag op in. "Als ik lezingen geef, vertellen veel toehoorders mij dat zij suiker als verslavend ervaren. Aart Jan van der Lelij, hoogleraar endocrinologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, beaamt dat. Hij zegt dat suiker qua gewenning eenzelfde snelweg naar de hersenen neemt als cocaïne."

Tijdens onderzoek voor een vervolg op haar boek Zonder suiker ontdekte Anne Marie Reuzenaar dat ook aan babyvoeding extra suiker is toegevoegd. "Dus in principe groeien wij met suiker op. Onze smaakpapillen raken er al vroeg op ingesteld."

Inmiddels zijn we in de supermarkt aanbeland bij afdelingen met producten die op het oog suikerloos zijn. Niets is minder waar. Eerst de aardbeienyoghurt; die bevat per portie 4,5 klontje suiker. "Dat is heel veel", concludeert ze. Dan naar de 'gezonde' tussendoortjes; een granenreep naturel. Hierin zit per reep een hoeveelheid suiker ter grootte van 3 suikerklontjes. "Schokkend", oordeelt Reuzenaar.

Etiketten lezen Wie de suikerconsumptie wil bewaken, moet dus de etiketten van producten goed bekijken. Of gebruikmaken van het zojuist verschenen boek Zonder suiker in de supermarkt met daarin een overzicht van meer dan 1.500 supermarktproducten. Die zijn verdeeld in stoplichtkleuren. Groen betekent suikervrij, oranje staat voor weinig suiker en rood betekent veel suiker.

Suikerbommetjes in overvloed in de supermarkt, is de conclusie bij de kassa. Reuzenaar hoopt dat de informatie hierover iedere consument bereikt. "Er is echt te weinig aandacht voor goede maaltijden en tussendoortjes met een aanvaardbaar suikergehalte. Dat kan zo niet doorgaan. Een meisje dat ik ken, heeft overgewicht, last van migraine en krijgt op haar 13e al een medicijn om de bloeddruk te verlagen."

Anne Marie Reuzenaar – Zonder suiker, Kosmos Uitgevers; 12,50 euro. Angela Dowden – Zonder suiker in de supermarkt; wat zit er in deze meer dan 1.500 Nederlandse producten?, Kosmos Uitgevers; 9,99 euro.