Nieuws Actueel

Supermarktwild vaak geen echt wild

Van onze redactie 18 december 2014

Uit de donderdag gepubliceerde Vleesbenchmark van Natuur & Milieu en Questiomark blijkt dat meer dan helft van het supermarktwild niet echt uit het wild komt. Op 40 procent van de verpakkingen staat dat niet duidelijk aangegeven.

De eenden, herten en konijnen van bijvoorbeeld Albert Heijn, Jumbo en Plus zijn gefokt in stallen en niet afgeschoten door jagers. De biologische supermarkt Marqt heeft bijna wel allemaal echt wild. Negen van de tien wildsoorten die daar in de schappen liggen, zijn geschoten in de vrije natuur.

Duurzaamheid

In de Vleesbenchmark is ook gekeken naar de duurzaamheid van vlees. Daarvoor werden twaalf vleessoorten onderzocht. Echt wild dat is afgeschoten vanwege wildbeheer is het meest duurzaam en diervriendelijk. Rund, varken en gefokte konijnen zijn het minst duurzaam. Op het gebied van diervriendelijkheid scoren kip en gefokte konijnen en eenden het laagst.

Wie echt wild wil eten, dat goed is voor het milieu en het dierenwelzijn, kan volgens de milieuorganisatie Natuur & Milieu het beste kiezen voor haas of ree. ,,Deze dieren kunnen namelijk niet gefokt worden en zijn dus altijd in de natuur geschoten", aldus de organisatie.