Nieuws Actueel

Superpitch van Nederlands bedrijfsleven

Rik Nizet 31 oktober 2014

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft vrijdagochtend (lokale tijd) in Tokio een gelikte presentatie gegeven aan het organisatiecomité van de Olympische Spelen in 2020. Dat werd gedaan onder toeziend oog van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die in Japan op staatsbezoek zijn. Bedrijven als Philips en Desso Sports (kunstgras) gaven een presentatie.

"Het was een goede presentatie. Fijn dat deze bedrijven ons willen helpen", aldus comitélid Koji Murofushi na afloop. Hij werd als voormalig olympisch kampioen kogelslingeren (2004) en viervoudig deelnemer aan de Spelen apart voorgesteld aan de koning. Sport is met land- en tuinbouw en cybersecurity een van de thema's die Nederland en Japan bespreken.HandelsmissieMinister Kamp leidde de afgelopen dagen een handelsmissie naar Japan die aanhaakte bij het koninklijk bezoek. Koning Willem-Alexander onderstreepte bij verschillende bijeenkomsten het nut van verdere samenwerking tussen Nederlandse en Japanse bedrijven.

De koning woonde vrijdag een bijeenkomst bij met vertegenwoordigers van de Japanse en Nederlandse land- en tuinbouwsector. Hij was ook bij een presentatie van het organiserend comité van de Olympische Spelen die in 2020 in Tokio worden gehouden.

Kroonprinses MasakoIn de Japanse media kreeg het staatsbezoek vooral aandacht door de aanwezigheid van kroonprinses Masako bij een aantal onderdelen. De kroonprinses lijdt aan een stressgerelateerde stoornis en komt maar weinig in het openbaar. Voor het bevriende Nederlandse koningspaar had ze wel de kracht om welkomstceremonie en staatsbanket bij te wonen, en donderdag verscheen ze met kroonprins Naruhito ook na afloop van de lunch die keizer en keizerin hun Nederlandse gasten aanboden. Het concert sloeg Masako echter over.

HiddinkKoning Willem-Alexander en koningin Máxima blijven nog tot zondag in Japan, waarna ze doorvliegen naar Seoul voor een 2-daags staatsbezoek aan Korea dat maandag begint. Ze worden daarbij onder meer vergezeld door bondscoach Guus Hiddink die in Korea sinds het WK van 2002 een heldenstatus heeft.