Nieuws Actueel

Supers hekelen verspilling

Rik Nizet 12 februari 2014

De Nederlandse supermarkten komen dit jaar met minimaal twee consumentenacties om de klant bewuster te maken van voedselverspilling. Daarover zijn afspraken gemaakt, meldde koepelorganisatie het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) woensdag.

Voorbeelden van mogelijke acties zijn het geven van meer uitleg over houdbaarheidsdata en het geven van bewaartips en recepten voor het koken met kliekjes in de consumentenmagazines. Ook worden consumenten gewezen op de digitale Bewaarwijzer van het Voedingscentrum. Daarmee kan per product worden opgezocht hoe lang het houdbaar is, nadat de verpakking geopend is of als er geen houdbaarheidsdatum op staat.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de consument per jaar 50 kilo voedsel weggooit. De consument is dus een belangrijke doelgroep als het gaat om verspilling te verminderen, aldus het CBL.

InkoopbeleidDe supermarkten benadrukken dat zij zelf al jaren bezig zijn om hun verspilling zo veel mogelijk te beperken. Dit gebeurt onder meer door steeds scherper te sturen op inkoopbeleid, kritisch te kijken naar aanbiedingen op versproducten, het aanbieden van kleinere porties en door samenwerking met voedselbanken.