Nieuws Actueel

Surfplan RiF010 stap dichterbij

Van onze redactie 2 mei 2015

Image 4896193

Iedere 7,5 seconden rolt er vanaf volgend voorjaar een perfecte surfgolf door de Steigersgracht in het centrum van Rotterdam. Halverwege de surfbaan breekt de golf nog een tweede keer. Op deze kleinere golf kunnen beginnende surfers de sport onder de knie krijgen.Initiatiefnemer Edwin van Viegen kan niet wachten tot begonnen wordt met de bouw van RiF010, het winnende Stadsinitiatief van 2014. Hij verwacht dat het deze zomer zover is. In het voorjaar van 2016 kan dan worden gesurft. Nu is het nog wachten op de vergunningen. Onder meer omwonenden, een projectontwikkelaar en Citykerk Het Steiger maakten bezwaar. Zij vrezen geluidsoverlast. "Maar deze zienswijzen kunnen we prima beantwoorden,'' zegt Van Viegen. "De aannemer staat klaar. Hopelijk kan hij aan de slag voor de bouwvak.''

Betonnen bodemOm de gracht geschikt te maken voor de surfers wordt een betonnen bodem gestort. Aan de kant van de Markthal wordt de gracht 2,7 meter diep. Enkele meters verderop wordt de bodem opeens nog maar een meter diep. "Dat veroorzaakt een golf van 1,5 meter hoogte,'' toont Van Viegen aan de hand van een speciaal ontworpen film met de golfsimulatie. Verderop zorgt een tweede ondiepte voor een nieuwe golf van een halve meter. Het water stroomt terug langs de linkerkant van de baan. Daarvan kunnen de sporters gebruikmaken om weer stroomopwaarts te peddelen, zodat zij opnieuw de golf kunnen berijden. In totaal 25 surfers kunnen tegelijkertijd de baan op bij de grotere golf.

ExpertsHoe het water stroomt, de hoogte van de golven en de duur waarop de surfer straks op zijn bord kan staan, zijn berekend door experts uit Nederland en de Verenigde Staten. Het gedrag van het water is door hen perfect te voorspellen met een model. Aan de hand hiervan is berekend hoe de bodem moet worden gevormd.De golven worden opgewekt door acht motoren die het water met kracht omlaag pompen. Boven op de motoren is een plek om de surfers goed te bekijken. "En waar een traumaheli kan landen, mocht dat nodig zijn,'' zegt Van Viegen.