Nieuws Actueel

Survivalgids voor de kantoorjungle is serie aan opkikkertjes voor op kantoor

Van onze redactie 14 oktober 2015

Kantoor thinkstock

Door: Marieke Dubbelman in de Geld & Goed bijlage van de TC Tubantia.Miljoenen mensen doen elke dag hun werk onder de afschuwelijkste omstandigheden. Ze zitten op een flexplek, achter een bureau op stoelen met wieltjes, onder een systeemplafond, te midden van altijd weer dezelfde mensen die ze vaker zien dan hun beste vrienden. Ze worden geconfronteerd met onhaalbare targets, vastgelopen kopieerapparaten, kansloze planten, andermans snotjes in hun toetsenbord en net iets te natte kussen op de nieuwjaarsborrel.Werken op een kantoor is zwaar op een niet sexy manier, zoals werken als toolpusher op een booreiland of tijgerververzorger in een dierentuin dat wel is.

ImagoHet is niet voor niets dat over kantoren altijd 'grappige' televisieseries worden gemaakt (Debiteuren Crediteuren, Toren C, The Office), en over ziekenhuizen en politiebureaus altijd spannende of romantische. Op kantoren vind je geen helden. Verhalen over het kantoor gaan altijd over de ondraaglijke sufheid van dat bestaan. Om met juffrouw Jannie van Debiteuren Crediteuren te spreken: 'Goeiesmorgens, deze morgen. 'Dat imago is misschien wel terecht, maar de vraag is of dat zo erg is, zegt Japke-d. Bouma, schrijfster van de Survivalgids voor de kantoorjungle. Een kloek boek van 253 bladzijdes dat zo'n beetje alle aspecten van het leven op kantoor bespreekt. Variërend van 'hoe overleef je de kerstborrel?' tot en met 'omgaan met eikels', 'mag je huilen op kantoor?', 'hoe ontwijk je die ene collega met wie je niet in de trein wilt zitten?' en 'poepen op kantoor'.

Zelf slijt Bouma (45) al bijna twintig jaar haar werkdagen 'in allerlei exotische kantoortuinen', de laatste achttien jaar bij NRC Handelsblad.

KantoorhorrorRuim drie jaar geleden werd Bouma gevraagd een paar 'stukjes te tikken' bij een fotoserie over 'kantoorhorror' zoals zielige planten in een pot met hydrokorrels en de koffieautomaat. De serie smaakte naar meer, leidde tot een eerder boek (Gids voor de kantoorjungle uit 2013) en gaat nu zijn vierde jaargang in. Bouma: ,,Ik besloot het kantoor te bestuderen als een soort wildpark, en ik wilde bedenken hoe je kunt overleven in deze jungle. Veel mensen denken dat ze het leven op kantoor in de hand hebben, dat het anders zou kunnen zijn als ze er maar hard voor werken. Maar wat ze niet beseffen is dat het leven op kantoor een natuurkracht is. Het kantoor ís als het leven, en het leven is als kantoor. Hoe je dáár mee om kunt gaan? Niet, eigenlijk. Laat het maar gewoon over je heen komen.''

‘Belachelijke managementboeken’Haar boek is een parodie op 'die belachelijke managementboeken' die pretenderen de wijsheid in pacht te hebben, zegt ze. ,,Niemand heeft dat, niet over het leven, dus ook niet over het kantoor. Mijn boek is bedoeld als een serie opkikkertjes. Om even lekker te lachen om het kantoor. Als je de adviezen die ik geef écht uitvoert, word je in no-time ontslagen.''

Survivalgids voor de kantoorjungle van Japke-d Bouma is verschenen bij Thomas Rap (€19,90)