Nieuws Actueel

Susan Duinhoven bestuursvoorzitter Sanoma

Lotte Grimberg 23 september 2015

Susan Duinhoven wordt per 1 oktober bestuursvoorzitter van het Finse mediaconcern Sanoma, dat vorige week afscheid nam van topman Harri-Pekka Kaukonen. Duinhoven trad amper een halfjaar geleden toe tot het bestuur van het bedrijf dat in Nederland bekend is van Nu.nl, SBS en tijdschriften als Donald Duck en Libelle. Het is voor het eerst dat er een Nederlander aan het roer komt van het grote mediaconcern.

Duinhoven, die gaat werken vanuit Finland, was tot aan haar overstap naar Sanoma bestuursvoorzitter van uitgeverij Wegener. Daarvoor zwaaide ze de scepter over de West-Europese activiteiten van reisorganisatie Thomas Cook en werkte ze onder meer bij adviesbureau McKinsey en was- en voedingsmiddelenconcern Unilever.

BanenSanoma zit al enige tijd in zwaar weer. Bij de presentatie van zijn jongste kwartaalresultaten maakte het bedrijf een nettoverlies van ruim 23 miljoen euro bekend. Recentelijk werden meerdere tijdschrifttitels verkocht en voerde Sanoma flinke bezuinigingsmaatregelen door. Eind augustus werd bekendgemaakt dat een eerder aangekondigde reorganisatie in Finland, waar de prestaties stevig onder druk staan door tegenvallende advertentie-inkomsten, sneller doorgevoerd zal worden. Daardoor verdwijnen honderden banen.

Voorganger Kaukonen, sinds 2011 topman, vertrok onlangs ,,in gezamenlijk overleg''. Het bedrijf zei toen op zoek te gaan naar een nieuwe bestuursvoorzitter die Sanoma ,,de volgende fase van transformatie'' moet laten ingaan.