Nieuws Actueel

SVB: negeer teveel aan toegekend PGB

Van onze redactie 26 maart 2015

Image 4825198

Met dit persoonsgebonden budget (pgb) kan Beukhof het hele jaar zorg voor hem inkopen. Maar haar zoon had al een pgb gekregen, uit een ander potje, van de landelijke overheid. Dubbelop dus. Al ruim een maand probeert Beukhof van de 66.000 euro af te komen, maar dat is haar na diverse telefoontjes en e-mails nog steeds niet gelukt.

Makkelijk frauderen„De gemeente Veenendaal liet me begin maart weten dat cliëntgegevens waren vervuild en dat het zou worden opgepakt. Maar het bedrag staat er nog steeds. Als ik zou willen frauderen, wordt het me nu wel heel makkelijk gemaakt. Terwijl de nieuwe aanpak juist is bedoeld om fraude te voorkomen.”

Sinds 1 januari krijgen pgb-houders het geld om zelf zorg in te kopen niet meer op hun eigen rekening gestort. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) zit er tussen om misbruik te voorkomen. Door deze wijziging ontstond een chaos bij de uitbetaling van pgb's, duizenden pgbhouders kunnen nog steeds hun zorgverleners niet betalen.

Herstelacties Het omgekeerde gebeurt echter ook, zo blijkt nu. Volgens de SVB moeten mensen die te veel geld krijgen dit negeren, niets ondernemen en ‘herstelacties’ afwachten.