Nieuws Actueel

Syriza: 'schaar je achter de plannen'

Lotte Grimberg 5 augustus 2015

Grexit griekenland berlijn bankroet groot

Griekenland moet doorpakken met de onderhandelingen over een nieuw steunpakket. Dat stelde een woordvoerder van regeringspartij Syriza woensdag. Hij riep critici binnen zijn partij op zich achter de omstreden plannen te scharen.

Volgens hem zal de deal gepaard gaan met harde maatregelen. "Het is echter belangrijk dat de financiering van de Griekse economie weer begint", zo zei hij op de Griekse staatstelevisie. Hij stelde dat een snel akkoord over een definitieve nieuwe financiering beter is dan een tijdelijk overbruggingskrediet.

Circa een kwart van de Syrizaleden zou tegen de voorstellen zijn. Volgens de woordvoerder moeten de partijleden nu juist het belang van Griekenland voorop stellen.

OverbruggingskredietAthene voert op dit moment gesprekken met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een pakket financiële steun van in totaal 86 miljard euro. De Griekse overheid hoopt voor 20 augustus een deal te hebben gesloten, of in ieder geval een akkoord te hebben bereikt over een overbruggingskrediet. Daarmee zou het land aan een betalingsverplichting van 3,5 miljard euro aan de ECB kunnen voldoen.

De partijen aan de onderhandelingstafel stellen dat een snel akkoord mogelijk is, al noemde de Europese Commissie de datum van 20 augustus "ambitieus". Er zal nog een hoop werk verzet moeten worden, zo klonk het vanuit Brussel.

Woensdag onderhandelen de partijen weer verder.