Nieuws Actueel

Syriza slinkt door boze parlementariërs

Lotte Grimberg 21 augustus 2015

De beweging Syriza van de Griekse premier Alexis Tsipras valt uit elkaar. Zo'n 25 parlementariërs richten vrijdag een eigen partij op, meldden Griekse media. Reden is de onenigheid binnen Syriza over de voorwaarden die Europa stelt aan nieuwe noodleningen, die het land voor een bankroet moeten behoeden.

StembusHet besluit komt niet geheel onverwacht. De parlementsleden die opstappen, zijn het absoluut niet eens met de afspraken die Tsipras met de geldschieters van Griekenland heeft gemaakt. Ze stemden tegen. Voor Tsipras was dat reden om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Op 20 september gaan de Grieken naar de stembus.

HandtekeningDe nieuwe partij krijgt de naam Eenheid van het Volk en is direct de derde partij in het Griekse parlement. Leider is volgens de Griekse televisie oud-minister van Energie Panagiotis Lafazanis, die vorige maand door de premier aan de kant werd gezet vanwege zijn verzet tegen het bezuinigingspakket waar Tsipras zijn handtekening onder zette.

Syriza, een coalitie van verscheidene linkse partijen, had tot nog toe 149 van de 300 zetels in het parlement. De combinatie vormt een regering met de kleine rechtse partij Onafhankelijke Grieken.