Nieuws Actueel

’t Rond fors op de schop

Maarten Venderbosch 19 november 2015

Winkelcentrumhoutenopgeknapt1065

Winkelcentrum Het Rond in Houten wordt volgend jaar drastisch opgeknapt, dat schrijft het AD Utrechts Nieuwsblad. Eigenaar Altera Vastgoed investeert ‘ettelijke miljoenen’ in een flinke opfrisbeurt, zonder overigens te kiezen voor uitbreiding van het winkelcentrum.

Aan Het Rond moet het de komende jaren vooral gaan over kwaliteit. Niet over aantallen vierkante meters. Dat zegt niet alleen eigenaar Altera, maar dat schrijft de gemeente Houten ook in de gisteren gepubliceerde Retailvisie. In deze nota vertellen b en w hoe zij de komende tijd willen omgaan met Houtens winkelgebieden. De visie werd gisteren gepresenteerd, gelijktijdig met de plannen van Altera Vastgoed om Het Rond aan te pakken.

De winkelleegstand in Houten bedraagt zeven procent en zal alleen maar toenemen. Dat komt onder meer door de groeiende trend van het internetshoppen, maar ook door de concurrentie van vooral de stad Utrecht voor funshoppers. Om zelf ‘vitaal’ te blijven, moet Houten toegroeien naar een compacter winkelcentrum met veel meer levendigheid en gezelligheid.

De Vershof

Belangrijke ingreep is de verbouwing van De Vershof, tussen het oude winkelgedeelte uit de jaren ’80 en de nieuwe winkelpassage die in 2008 werd betrokken. Het oude en het nieuwe deel vertonen geen samenhang. Omdat de loop er niet in zit, hebben zeker de winkels in de Passage daarvan last. De Vershof krijgt een nieuw entreegebouw en een eigentijdse uitstraling als ‘foodmarket’. Het moet een duidelijk hart van het winkelcentrum worden.

Foto: William Hoogteyling

Een plan is ook meer horeca toe te voegen aan het winkelplein. Daarop worden bomen geplant, zodat de ‘betonachtige’ aanblik groener en vriendelijker wordt. ,,Nu loop je liever niet over het kale plein. Maar in onze beleving kun je straks lekker op een terrasje onder een boom gaan zitten,’’ aldus Alteradirecteur René Hogenboom. Ook een muziekkoepeltje moet zorgen voor meer reuring.

Wethouder Geerdes ziet de miljoeneninvesteringen van Altera als een ‘signaal van levensvatbaarheid’ van Het Rond. Oplopende winkelleegstand is een landelijk probleem, zegt hij. Daarop een passend antwoord geven, kan alleen als Altera, winkeliers en de gemeente samen optrekken.

Houten wijst in de Retailvisie behalve Het Rond ook het Oude Dorp en Castellum (Houten-Zuid) aan als centrale winkelgebieden. Dat houdt in, dat nieuwe winkelvestigingen op andere locaties niet worden toegestaan.

Vanuit de parkeergarage onder de nieuwe winkelpassage wordt een tapis roulant aangelegd; een roltrap zonder treden. De verbouwing van de Passage hiervoor wordt volgend jaar gedaan. Er komt dan ook een warme aankleding.