Nieuws Actueel

'Tabak uit het schap bij Jumbo'

Bram de Vrind 16 maart 2015

Jumbo tabak artsen longkanker 335

Stichting Rookpreventie Jeugd wil dat supermarktketen Jumbo stopt met het verkopen van tabak. De stichting, die is opgericht door twee longartsen, heeft dit maandag geschreven in een open brief aan de directie van Jumbo.Aanleiding voor de brief is het nieuws dat Jumbo snoep aan de kassa in de ban wil doen om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen overgewicht bij kinderen. Als Jumbo het thema gezondheid hoog op de agenda heeft staan, moet de keten behalve snoep ook sigaretten weghalen, vindt de stichting. "Het liefst helemaal de winkel uit", schrijven longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Maar als eerste stap zou Jumbo ervoor kunnen zorgen dat sigaretten uit het zicht worden gelegd, aldus de longartsen.

Andere supermarktenEen woordvoerder van de antirookstichting laat weten dat de organisatie op korte termijn ook andere supermarkten gaat oproepen om te stoppen met het verkopen van tabakswaren.

Kennis genomenJumbo liet maandag weten 'kennis genomen te hebben' van de brief. Volgens een woordvoerder wordt er nu intern gekeken wat de supermarkt met de oproep doet.

BoekDe oprichters van Stichting Rookpreventie Jeugd schreven het boek 'Nederland stopt met roken'. Hun stichting wordt gesteund door verschillende hoogleraren en andere wetenschappers uit onder meer de medische hoek.