Nieuws Actueel

TabakNee: Belangenverstrengeling bij leeftijdscontrole

Van onze redactie 19 januari 2015

Dat stelt de redactie van TabakNee, een website die gefinancierd wordt door de Stichting Rookpreventie Jeugd. Volgens TabakNee is Kim Joe Lie eigenaar van Bureau Nuchter.

ID-swiper Diezelfde Kim Joe Lie is tevens eigenaar geweest van De Interventiewinkel. Dat bedrijf verkoopt aan onder meer Albert Heyn ID-swipers, systemen die bij het invoeren van een paspoort of ID-kaart razendsnel de leeftijd berekenen.

Kim Joe Lie zelf stelt dat 'Bureau Nuchter alleen in de beginfase van het bedrijf betrokken is geweest bij de ontwikkeling van een leeftijdverificatiesysteem'. Toen werd besloten dat Bureau Nuchter zich meer zou richten op onderzoek naar naleving van de controles, zou hij de banden hebben in 2012 hebben doorgeknipt.

Ondubbelzinnig Volgens TabakNee blijkt uit een uittreksel van de Kamer van Koophandel echter dat de handelsnaam ID-swiper tot eind 2013 eigendom was van Kim Joe Lie. Bovendien staat in een ander uittreksel van de KvK in de bedrijfsomschrijving van Bureau Nuchter nog steeds dat 'het ontwikkelen en leveren van zelfcontrolesystemen, toegangssystemen, leeftijdverificatiesystemen en ondersteunende hard- en software'. Volgens TabakNee is dat een ondubbelzinnige verwijzing naar de ID-swiper. Ook zegt TabakNee dat Bureau Nuchter nog tot eind 2014 in het merkenregister van de Benelux geregistreerd heeft gestaan als eigenaar van de handelsnaam ID-swiper.

Kamervragen Staatssecretaris Van Rijn heeft vorige week in antwoord op Kamervragen van Renske Leijten (SP) en Joel Voordewind (ChristenUnie) laten weten dat wat hem betreft Bureau Nuchter sinds 2012 niets meer met de ID-swiper van doen heeft.

Een belangenverstrengeling is vooral saillant omdat het bureau supermarkten moet controleren, die voor het merendeel een voorkeur hebben voor leeftijdsverificatiesystemen als ID-swipers en agecoins. Juist deze leeftijdsverificatiesystemen zijn makkelijk te omzeilen, zo blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Ageviewers, die tabaks- en alcoholaankopen op afstand met een camera controleren, zouden veel effectiever zijn.