Nieuws Actueel

Talpa: Utopia kreeg de ruimte niet in VS

Van onze redactie 3 november 2014

''In de eerste plaats voor FOX. We hadden gehoopt dat we FOX met Utopia aan een succes konden helpen'', zo reageert de woordvoerder van de productiemaatschappij op het besluit van de Amerikaanse zender te stoppen met het sociale experiment.

Utopia ging in de VS op 7 september van start met 4,6 miljoen kijkers. Talpa betreurt dat FOX niet meer plek in de programmering had om de nieuwe realityshow dagelijks uit te kunnen zenden. ''Het aantal uren dat deze grote landelijke netwerken in Amerika hebben is maar beperkt, omdat de vooravond bestaat uit lokale programmering. FOX had niet de ruimte om Utopia net zoals in Nederland vijf dagen achtereen te programmeren. Ze begonnen met twee keer, op dinsdag en vrijdag, maar bij aanvang was al duidelijk dat het aantal uitzendingen zou worden teruggebracht tot eenmaal per week. De rest zou online te zien zijn.''

Het viel de programmamakers niet mee om alle gebeurtenissen in Utopia samen te vatten in een wekelijkse tv-uitzending van een uur, legt de zegsman uit. Daarbij komt dat het realityprogramma op de overgebleven vrijdagavond tweemaal moest plaatsmaken voor het belangrijke honkbaltoernooi World Series. Dat deed het programma geen goed. ''Afgelopen vrijdag was het programma terug op de buis en keken er 1,5 miljoen mensen. Dat is kennelijk niet genoeg'', zegt de Talpawoordvoerder.

Europa Talpa verwacht niet dat Utopia nog terugkeert op de Amerikaanse buis en hoopt dat het realityprogramma in Europa wel een succes wordt. In Turkije ging de Turkse versie van Utopia vorige week van start. Roemenië en Duitsland volgen nog.

In Nederland scoort Utopia op SBS6 nog altijd naar tevredenheid. De Nederlandse versie loopt al sinds 31 december. De deelnemers, die op een afgesloten terrein bij Laren een eigen microsamenleving opbouwen, worden dag en nacht gevolgd door camera's.