Nieuws Actueel

Tandarts is het spuugzat

Rik Nizet 1 mei 2014

Tandartsen vinden dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zich schuldig maakt aan onbehoorlijk bestuur. De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) dient daarom een klacht in bij de Nationale ombudsman, meldt de NOS. De tandartsen zijn boos omdat de NZa niet in gesprek wil over het experiment met vrije tarieven. Dat experiment werd in 2012 gestopt nadat de NZa had geconstateerd dat de tarieven met 10 procent waren verhoogd.

De proef met vrije tarieven werd in 2012 voortijdig gestopt nadat de zorgwaakhond had geconcludeerd dat de tarieven voor mondzorg gemiddeld met ruim 10 procent waren gestegen. Maar volgens de tandartsen kloppen de berekeningen van de NZa niet. De tandartsassociatie wacht naar eigen zeggen al sinds december op een inhoudelijke reactie van de zorgautoriteit.

ZorgwaakhondDe zorgwaakhond liet donderdag in een reactie weten achter de uitkomsten van het eigen onderzoek te blijven staan. Daarin zijn alle declaraties van 2012 vergeleken met die van een jaar eerder. Volgens de NZa baseert de ANT zich in haar onderzoek op minder gegevens. Dit heeft de zorgautoriteit eerder dit jaar in een korte reactie aan de tandartsassociatie laten weten. De tandartsen namen daar echter geen genoegen mee. De zorgautoriteit bereidt nu naar eigen zeggen een uitgebreidere reactie voor op het rapport van de tandartsorganisatie.