Nieuws Actueel

Tandje erbij voor Accell

Bram de Vrind 24 juli 2015

Accell

Fietsenbedrijf Accell Group, producent van merken als Batavus en Sparta, is in de eerste helft van dit jaar op een flink hogere winst uitgekomen dan een jaar eerder. Wederom deed Accell goede zaken met de verkoop van elektrische en sportieve fietsen. Dat liet het bedrijf vrijdag weten.

De nettowinst ging met 21 procent omhoog naar 31,9 miljoen euro, terwijl de omzet met 13 procent klom tot 573,8 miljoen euro. Accell zei nadrukkelijk te profiteren van zijn leidende positie op het gebied van elektrische fietsen, die inmiddels goed zijn voor een omzetaandeel van 34 procent. Vooral in Duitsland was er sterke groei van de verkoop van elektrische fietsen. In totaal verkocht Accell 20 procent meer e-bikes dan in het eerste half jaar van 2014.

Wel was in het eerste halfjaar in Europa sprake van veel regen en wind, aldus het bedrijf, wat de verkopen enigszins remde. De Nederlandse verkoop van het aantal fietsen van Accell kromp met 5 procent, maar bij elektrische fietsen steeg de verkoop licht. In totaal verkocht Accell in de eerste zes maanden 985.000 fietsen, tegen iets meer dan 1 miljoen een jaar eerder.

Volgens Accell speelt bij de daling van het verkochte aantal fietsen ook mee dat het zogeheten Fietsplan vorig jaar afliep.

Topman René Takens sprak van een mooi halfjaar en benadrukte de belangrijke rol van e-bikes en sportieve fietsen. ,,Vooral de fietsen in het iets duurdere segment doen het goed en zijn dus goed voor de omzet", aldus de bestuurder. Hij ziet de stijging van e-bikes dan ook graag doorzetten. ,,Ik zeg weleens gekscherend dat we gaan proberen iedereen op een elektrische fiets te krijgen, maar uiteindelijk is het de consument die bepaalt. Maar de fietsen zijn nu al populairder dan wij ooit hadden verwacht."

Accell rekent voor de tweede helft van dit jaar op een stijging van de omzet en winst, onvoorziene omstandigheden voorbehouden.