Nieuws Actueel

Tankstations minder vaak overvallen

Van onze redactie 8 december 2014

Betere beveiliging en het toenemend betalen met de pinpas zorgen ervoor dat overvallers zich minder op tankstations richten. Nieuwe technieken kunnen het aantal overvallen nog verder terugdringen, denkt branchevereniging BOVAG.

Live beelden Dinsdag geeft minister Ivo Opstelten (VVD, Justitie) in Leiderdorp het startsein voor een beveiligingsproject van brandstofleverancier Total. Het bedrijf gaat de camerasystemen van alle 360 Nederlandse tankstations zodanig aanpassen dat de beelden live vanuit de meldkamer van de politie te zien zijn. Dat gebeurt met tussenkomst van een particuliere beveiliger. Bij een overval kan de beveiliging met een druk op de knop live meekijken in het tankstation en beslissen of de beelden ook meteen naar de politie moeten worden doorgezet.

De politie kan beelden terugspoelen om bijvoorbeeld te kijken met welke auto de overvallers zijn gekomen. Agenten in de buurt weten dan meteen waar ze op moeten letten.

Betere beveiliging Opstelten ziet het middel als een belangrijke stap in de strijd tegen overvallers. 5 jaar geleden vonden er nog 180 overvallen op tankstations plaats. Door betere beveiliging en minder pinbetalingen is er voor dieven minder te halen, zegt BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens. Grote bankbiljetten worden meteen vanuit de kassa in een beveiligde koker gestopt. "Eigenlijk kun je alleen nog sigaretten buitmaken."

Ook het gegeven dat er simpelweg minder bemande tankstations zijn, speelt een rol. Dat er in de eerste tien maanden bijna vijftig stations zijn overvallen, is een flinke vooruitgang, maar het blijft te veel, stelt Huyskens.

Proef Het beveiligingssysteem dat Total nu gaat uitrollen, Live View, draaide al proef bij 22 tankstations van het brandstofmerk. BOVAG stelde het systeem eerder al met korting beschikbaar voor aangesloten leden. Het is voor het eerst dat een brandstofmerk álle stations van het systeem gaat voorzien.