Nieuws Actueel

Tapperij In De Gauwe Geit na ruim 10 jaar ‘tweede huiskamer’ voor kroegbaas Gert de Jong

Van onze redactie 8 oktober 2015

Gert de jong Bert kamp

De Jong begon in Rozenburg in de jaren zeventig zijn onderwijscarrière. Een nieuwe baan bracht hem in de jaren tachtig naar Okkebroek. Daar ging hij niet alleen als leraar door het leven, maar ook als barman. Doordat het enige Okkenbroekse café dicht was gegaan, besloot De Jong destijds om met een aantal vrienden een café in het buurthuis te runnen. „Daardoor is het balletje gaan rollen. Ik kwam terug van vakantie en mijn collega’s van het buurthuis hadden een tapcursus gehad. Blijkbaar had iemand van Heineken verteld over cafés die leeg stonden in de omgeving, ze dachten dat het wel wat voor mij was”, vertelt De Jong. „En dat was het ook.”

HeinekenDe Jong besloot zich in 2005 te storten op het horecaleven. „Ik kreeg eerst niet alles rond, je moet erg veel regelen. Uiteindelijk bood Heineken aan om garant te staan. Toen moest ik wel”, zegt hij lachend. Hoewel De Jong het horecaleven altijd leuk heeft gevonden, is het nooit zijn grote droom geweest. „Misschien ook wel hoor, ik weet het eigenlijk niet. Wat ik wel weet is dat ik hiervan geniet. Ik zou nooit terug willen naar het onderwijs.”

OnderwijscarrièreDe eerste periode heeft De Jong het lesgeven nog gecombineerd met het café, maar later liet hij zijn onderwijscarrière volledig achter zich. „Het was te veel. Er komt zoveel bij kijken, dat is ongelooflijk. Ook vond ik het onderwijs niet meer leuk, dus die keuze was snel gemaakt.” Hoewel De Jong al ruim tien jaar In De Gauwe Geit draaiende houdt, ziet hij nog steeds oud-leerlingen aan de bar. „Uit Okkebroek, of uit Rozenburg… erg leuk als ze langskomen.”

Tweede huiskamerTapperij In De Gauwe Geit is in de loop der jaren weinig veranderd. Het bruine café dat het vroeger was, is het nog steeds. Zelfs de naam is onveranderd gebleven. „Ik vond het een leuke naam, waarom zou je dat veranderen?” De Jong woont tegenover het café. „Dit is mijn tweede huiskamer.”

Om zijn gasten te entertainen nodigt De Jong regelmatig bands uit. „Maar als er op andere avonden bijvoorbeeld iemand spontaan begint te sjoelen om twee uur ’s nachts met een neut op, dan geniet ik het meest. Dat is toch geweldig?”

Foto: Kroegbaas Gert de Jong (Bert Kamp)