Nieuws Actueel

Target verlaagt winstverwachting door datalek

Lotte Grimberg 20 augustus 2014

De Amerikaanse warenhuisketen Target heeft na een tegenvallend tweede kwartaal zijn winstverwachting voor heel 2014 verlaagd. Het bedrijf kampt onder meer met de naweeën van een groot datalek, waardoor eind vorig jaar gegevens van miljoenen klanten konden worden gestolen, zo meldde het woensdag.

BeveiligingslekTarget zag de omzet in het tweede kwartaal met 1,7 procent toenemen tot 17,4 miljard dollar (13,1 miljard euro). De nettowinst daalde daarentegen met bijna 62 procent tot 234 miljoen dollar. Dat kwam mede door de kosten die het bedrijf moest maken wegens het digitale beveiligingslek. Die bedroegen 111 miljoen dollar voor belastingen.

Door het datalek konden hackers de gegevens van zo'n 40 miljoen klanten van Target buitmaken. Het schandaal, dat in de openbaarheid kwam tijdens de belangrijke periode vlak voor de feestdagen in december, heeft het imago van de op een na grootste detailhandelaar van de Verenigde Staten flink geschaad.

FrisdrankproducentHet schandaal kostte eerder dit jaar topman Gregg Steinhafel de kop. Hij wordt opgevolgd door Brian Cornell, afkomstig van frisdrankproducent Pepsico. Financieel directeur John Mulligan, die het bedrijf de afgelopen maanden leidde, zei in een toelichting op de cijfers dat ondanks de tegenvallende kwartaalcijfers de weg naar herstel is ingezet.

PostenTarget gaat voor heel 2014 uit van een winst per aandeel, exclusief eenmalige posten, tussen de 3,10 en 3,30 dollar. In een eerdere prognose was dat 3,60 tot 3,90 dollar. In het tweede kwartaal bedroeg de opgeschoonde winst per aandeel 0,78 dollar.