Nieuws Actueel

Tata IJmuiden: 'Kleiner worden kan banen kosten'

Het Indiase staalconcern Tata heeft de Britse staalactiviteiten in de etalage gezet. Hoe dat uitpakt voor de fabriek in IJmuiden, weet zelfs de voorzitter van de ondernemersraad niet. Dat schrijft de Volkskrant.

Peter de Waard 31 maart 2016

Tata steel ijmuiden hoogovens

'Dit is toch een drastische stap. Veel drastischer dan ik had verwacht', zegt Frits van Wieringen, de voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad in IJmuiden en ook lid van de internationale medezeggenschapsorganen van Tata Steel. De afgelopen dagen was hij in het Indiase Mumbai, waar de negenkoppige board van Tata Steel zich boog over de toekomst van de staalactiviteiten.

Tata Steel in de UK wordt verkocht. Hoogovens komt dus opnieuw op eigen benen te staan?"Nou, zo is het ook niet helemaal. Onduidelijk blijft even wat er in Groot-Brittannië wordt verkocht. Voor de fabriek van lange producten (bouwstaal-red) in Scunthorpe waren al onderhandelingen gaande over de verkoop aan een private- equitypartij. Nu wordt ook de grote fabriek voor platte producten (onder meer rollen staal voor de automobielindustrie) in Port Talbot afgestoten. Dat is de grootste fabriek. Maar er blijft nog wel wat over. Ik noem de fabriek voor engineering staal in Rotherham. Gaat die ook weg? Dat is zo nog niet gezegd. Maar je kunt wel stellen dat Hoogovens het belangrijkste deel wordt van Tata Steel Europa. Maar daarmee zal het nog niet weer Hoogovens gaan heten."

Veel mensen in IJmuiden slaken een zucht van verlichting. Zestien jaar hebben ze de winsten in hun moderne fabriek in de bodemloze put in Groot-Brittannië zien wegvloeien. Eindelijk gaat het mes erin."Er zullen mensen op de werkvloer zijn die zo denken. Maar de laatste jaren is wel het een en ander van die aversie tegen de Britten weggeëbd. Er is enorm veel gesaneerd in Groot-Brittannië in die zestien jaar sinds de fusie met British Steel. Duizenden banen zijn verdwenen. Vele fabrieken zijn al gesloten. Je kunt niet zeggen dat daar niets is gebeurd. Ik spreek ook met de collega's van de Britse vakbonden. En die hebben heel wat meegemaakt. Deze week lopen er nog nieuwe ontslagronden."

Pakt dit goed of slecht uit voor de fabriek in IJmuiden?"Dat kan je zo niet zeggen. Op het eerste gezicht lijken de gevolgen beperkt. Het is niet zo dat Hoogovens op grote schaal aan de Britten halffabrikaten levert en daardoor belangrijke klanten verliest. Maar op lange termijn is de uitkomst ongewis. Je bent nu in de staalindustrie in Europa weer een klein bedrijf dat Europees is georganiseerd. Als we kleiner worden, kan dat banen gaan kosten."

Lees verder via de website van de Volkskrant.