Nieuws Actueel

Taxibedrijf Uber: 'Wij zien alle chauffeurs op kantoor'

Bram de Vrind 30 juli 2014

Taxibedrijf Uber heeft binnen één dag al honderden aanmeldingen gekregen van particulieren die tegen betaling hun auto willen delen in Amsterdam. Louche gastjes met foute bedoelingen hoeven niet te denken dat ze hun slag kunnen slaan, verzekert directeur Niek van Leeuwen. "Wij zien iedereen persoonlijk op kantoor."

Uber legt bom onder taximarkt

Uber lanceerde woensdag Uberpop, een service waarbij particulieren hun auto tegen betaling aan kunnen bieden als taxi in Amsterdam. Dat gaat via de app van Uber, die inmiddels door zo'n 100.000 smartphonegebruikers in Nederland is geïnstalleerd.

Waarom zou ik Uberpop gebruiken en niet een gewone taxi bestellen? "Een taxi is twee keer zo duur. De taxi is in Nederland een luxeproduct; niet iedereen kan zich er dagelijks mee laten vervoeren. We hebben hier wel een goed georganiseerd OV, maar het probleem is dat de reistijd dan gemiddeld twee keer zolang is ten opzichte van de auto. Dus kiest iedereen voor de auto. Maar wij zorgen ervoor dat je snel, betaalbaar en veilig een auto kunt gebruiken zonder dat je er één hoeft te bezitten. De perfecte mobiliteitsoplossing dus."

Hoe voorkom je dat gebruikers worden opgepikt door louche gastjes met foute bedoelingen?"Een aantal dingen. Chauffeurs moeten minstens 21 jaar zijn en minstens een jaar in bezit van een rijbewijs. Ze moeten een nette vierdeurs auto bezitten vanaf bouwjaar 2005 en een verklaring omtrent goed gedrag overleggen. De chauffeurs worden bovendien bij ons op kantoor uitgenodigd voor een korte training. Ze krijgen ook een online cursus. Wij zien alle chauffeurs dus van te voren op kantoor."

In het buitenland is Uber door de rechter teruggefloten wegens oneerlijke concurrentie. Zit het juridische wel snor met de taxi app?"In Nederland is de wet onduidelijk: er staat niets in over dit soort initiatieven. Daarom zijn we ook begonnen met een pilot op relatief kleine schaal; maar een paar duizend gebruikers kunnen via Uberpop een taxi bestellen. De resultaten van onze pilot delen we graag met de overheid. Als er ook andere aanbieders komen is het goed dat er regelgeving komt om de kwaliteit te waarborgen. Daar hebben wij ook baat bij."