Nieuws Actueel

Te slim voor je baan

Lotte Grimberg 8 september 2014

De werkdagen lijken steeds langer te worden en uitgedaagd word je al helemaal niet meer. Tijd om eens na te denken of je niet te slim bent voor je baan. "Je tanden ergens inzetten, net als papegaaien en konijnen, dat willen wij ook", aldus Liz Ryan, CEO van Human Workplace.

Human Workplace zette de 7 signalen op een rijtje die je vertellen dat het tijd is voor een verandering, omdat je te slim bent voor je baan. Want opmerkelijk genoeg lijkt verveling op de werkvloer nog geen alarmbel te zijn voor de meeste werknemers. Zij maken zichzelf meestal wijs dat werkzekerheid belangrijker is dan uitdaging.

1. Je projecten vervelen jeElke baan heeft zo zijn saaie momenten, maar als je het gevoel krijgt dat al jouw projecten ook uitgevoerd kunnen worden door een afgerichte aap, dan is het tijd om je hersenen te gebruiken en op zoek te gaan naar meer uitdaging.

2. Je ziet geen toekomstZelfs klimmen naar een hogere functie in het bedrijf zie je niet meer als een uitdaging.

3. Je collega's zijn cluelessAls jij de beste ideeën op tafel gooit, kijken je collega's je schaapachtig aan. Ze zijn allemaal erg hulpvaardig en aardig, maar hebben geen flauw idee waar jij het over hebt.

4. Je leidinggevende heeft geen visie voor zichzelf, voor de afdeling of voor jouMet een leiddinggevende die al geen plan heeft, wordt groeien wel heel erg moeilijk.

5. Je werkgever ziet je potentie nietJe hebt zoveel ideeën, maar eigenlijk geen tijd en ruimte om deze uit te werken. Verspil je verstand niet aan een baan waar je potentie niet benut wordt.

6. 'Al geprobeerd, niet gelukt' is een standaard antwoord''Al geprobeerd, niet gelukt'', is het antwoord op de meeste van jouw voorstellen. Dit kan betekenen dat je talent genegeerd wordt of dat je leidinggevenden gewoon gestopt zijn met experimenteren.

7. Niemand leent zich als rolmodel, mentor of gidsJe hebt eigenlijk niemand waarmee je de strijd kan aangaan. Niemand op de werkvloer pusht je om beter te presteren en er is niemand waar je naar opkijkt.

Meteen stoppen met je baan als je één van de zeven signalen herkent, is niet nodig. Volgens Liz Ryan is het vooral belangrijk om na te denken over het feit of je niet te slim bent voor je huidige baan. "Ontwerp je droombaan op papier, zodat je weet welke richting je uit wil. Begin daarna met jezelf te ontwikkelen voor de baan die je graag wil hebben."