Nieuws Actueel

Te veel kantoorruimte, te weinig gebruik

Lotte Grimberg 27 februari 2015

Het ziet er niet naar uit dat de kantorenmarkt de komende jaren sterk verbeterd. De bedrijvigheid neemt weliswaar toe, maar ondernemingen hebben steeds minder kantoorruimte nodig door automatisering van de arbeid en efficiënter kantoorgebruik. Vrijwel alle grote bedrijven zijn te ruim gehuisvest en krimpen bij verhuizing het aantal vierkante meters flink in.

Dit blijkt uit het landenrapport 2014 over Nederland van Colliers International, een grote partij in het beheer van gebouwen. Het aanbod in Nederland daalde vorig jaar licht van 7,21 miljoen m² naar 7,18 miljoen m². Maar deze cijfers zeggen dus op zich niet zo heel veel, volgens Colliers, omdat veel bedrijven te veel vierkante meters hebben. Colliers: “Deze verborgen leegstand hangt boven de markt en kan het aanbod weer doen stijgen.”

Vijf grote stadsregio’sCirca 60 procent van de kantorenmarkt speelt zich af in de vijf grote stadsregio’s, meer dan een kwart in de regio Amsterdam. Buiten deze regio’s was er vooral activiteit in de steden Arnhem (30.000 m²), Breda (25.000 m²) en Den Bosch (24.000 m²). De opname in deze plaatsen wordt vooral bepaald door instellingen uit de publieke sector. Zakelijke dienstverlening concentreert zich vooral in de grote steden.

Lees verder