Nieuws Actueel

Tech en farma trekken kar op Wall Street

Van onze redactie 27 mei 2015

Image 4953316

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,7 procent hoger op 18.169 punten en steeg de S&P 500 0,9 procent tot 2123 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 1,4 procent tot 5103 punten.

Broadcom, 's werelds grootste fabrikant van chips voor WiFi-netwerken, werd 17,7 procent meer waard. The Wall Street Journal meldde dat de onderhandelingen met potentiële koper Avago in een vergevorderd stadium zijn. De chipproducent uit Singapore moet volgens analisten rond de 58 dollar per aandeel Broadcom betalen om de overname te laten slagen.

Nasdaq Apple (plus 2 procent), dat het koersverlies van dik 2 procent op dinsdag vrijwel inliep, en Microsoft (plus 2,3 procent) namen het leeuwendeel van de winst van de Nasdaq voor hun rekening. Bestuursvoorzitter Satya Nadella kwam in een onderzoek als meest invloedrijke bestuurder in de techsector uit de bus. Hij versloeg onder meer iconen als Jeff Bezos van Amazon en Elon Musk van Tesla.

Juweliersketen Tiffany en Modebedrijf Michael Kors vielen op door forse koersuitslagen. Tiffany zag zijn omzet en winst in het eerste kwartaal verder afnemen, mede door de duurdere dollar. De resultaten van het bedrijf waren echter alsnog beter dan in de markt werd verwacht, waardoor het aandeel 11,5 procent hoger stond.

Luchtvaartmaatschappijen Modebedrijf Michael Kors werd met een koersverlies van 23,6 procent juist afgestraft voor een tegenvallende winstprognose voor het lopende boekjaar. Het is het grootste koersverlies op één dag sinds het bedrijf in 2011 naar de beurs werd gebracht. Branchegenoten als Coach, Kate Spade en Fossil leden ook stevige koersverliezen.

Luchtvaartmaatschappijen boekten dankzij een lagere olieprijs eindelijk weer eens koerswinst, na vijf dagen van verliezen. United Continental won 3,6 procent, Delta Air Lines ging 1,4 procent vooruit en American Airlines steeg 1,8 procent.