Nieuws Actueel

Technologiefondsen onder druk op Wall Street

Van onze redactie 26 juni 2015

Image 5034957

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond met nog zo'n drie kwartier handel voor de boeg 0,4 procent hoger op 17.966 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,1 procent tot 2103 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daarentegen zakte 0,5 procent tot 5086 punten.

Beleggers beloonden een fikse winststijging van Nike over het afgelopen boekjaar met een koerswinst van meer dan 4 procent. De sportkledingfabrikant was daarmee veruit de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Hamburgerketen McDonald's was de beste van de rest met een plus van 1,5 procent.

Intel

De hele halfgeleidersector stond onder druk na de tegenvallende kwartaalresultaten en prognoses van Micron. Zelf werd dat bedrijf ruim 17 procent minder waard. Ook de koersen van branchegenoten als AMD (min 5,6 procent) en het Nederlandse NXP (min 1,9 procent) werden mee omlaag gesleurd.

Bij de hoofdfondsen bungelde eveneens een chipfabrikant stijf onderaan: Intel met een verlies van 2,9 procent. Verder waren smartphonemaker Apple, softwarereus Microsoft en producent van netwerkapparatuur Cisco Systems onderaan de Dow te vinden met verliezen tussen de 0,5 en 0,8 procent.

Euro

Verder is Air Products and Chemicals in het nieuws. Een gasfabriek van de Amerikaanse multinational in de Franse plaats Saint-Quentin-Fallavier, nabij Lyon, was vrijdag doelwit van een aanslag waarbij een persoon is onthoofd. Effect op de koers had dat nauwelijks, die daalde 0,1 procent.

De euro was 1,1165 dollar waard tegen 1,1180 dollar aan het einde van de beurshandel in Europa eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde met 0,2 procent tot 59,57 dollar. De Brentprijs, maatgevend voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, daalde 0,1 procent tot 63,17 dollar per vat.

EPA