Nieuws Actueel

Technologiesector beknot Wall Street

Van onze redactie 16 december 2014

Ruim een half uur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent hoger op 17.194 punten. De S&P 500 daalde 0,1 procent tot 1987 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 0,6 procent tot 4579 punten. Giganten als Microsoft, Google en Facebook stonden tot 2,5 procent in de min.

Energiebedrijven als Range Resources, Nabors Industries en Diamond Offshore, die de afgelopen weken hard werden geraakt door de ogenschijnlijke vrije val van de olieprijzen, boekten winsten tussen 3 en 5,2 procent. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 56,06 dollar.

Whirlpool

Witgoedfabrikant Whirlpool (min 4,5 procent) verlaagde zijn winstverwachting voor dit jaar naar 10,90 à 11,10 dollar per aandeel, waar eerder werd gerekend op 11.50 tot 12 dollar per aandeel. Het bedrijf gaf als reden voor de bijstelling ,,ongunstige'' wisselkoerseffecten en kosten verbonden aan twee overnames.

Vliegtuigbouwer Boeing en industrieel conglomeraat 3M verhoogden hun dividenden en werden daarvoor beloond met koerswinsten van respectievelijk 2,4 en 2,3 procent. Boeing verhoogde bovendien de omvang van een aandeleninkoopprogramma naar 12 miljard dollar en 3M gaf aan winstgroei te verwachten in 2015.

Fed

Gezien de recente reeks overwegend gunstige macrorapporten wordt op Wall Street al een tijdje gespeculeerd over het moment waarop de Fed besluit de rente te verhogen. De Fed hield het tot nu toe bij de toezegging dat de rente nog ,,aanzienlijke tijd'' laag blijft, maar economen verwachten dat die zinsnede woensdag wordt geschrapt.

Op macro-economisch gebied kwam een uur voor de handelsaanvang nog een opsteker over de huizenmarkt naar buiten. Het aantal nieuwbouwwoningen bleef in december voor de derde maand op rij boven 1 miljoen stuks op jaarbasis.

,,Het algemene beeld voor de Amerikaanse economie is gunstig, dat zal de Fed bevestigen'', aldus een handelaar. ,,Er wordt veel gehandeld op basis van krantenkoppen, die de laatste tijd veelal over de olieprijzen en kelderende valuta gaan. Die zaken staan los van de fundamentele elementen waarop goede beleggen zouden moeten worden beslist''.

EPA