Nieuws Actueel

Techreuzen trekken de kar op Wall Street

Van onze redactie 23 oktober 2015

Image 5368166

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,8 procent in de plus op 17.637 punten. De S&P 500 steeg 1 procent tot 2074 punten, waarmee de breed samengestelde graadmeter weer hoger staat dan aan het begin van 2015. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 2,2 procent omhoog naar 5027 punten.

Microsoft was de grote uitblinker, met een winst van 12,5 procent. Het softwarebedrijf wist voor het negende kwartaal op rij de verwachtingen te overtreffen, vooral door een groeiende vraag naar clouddiensten. De koers van het aandeel Microsoft steeg mede daardoor vrijdag naar het hoogste peil sinds 2000.

Alphabet

Een vergelijkbaar enthousiasme gold voor Alphabet, het moederbedrijf van Google, dat een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 5 miljard dollar aankondigde en een koerswinst van bijna 7 procent noteerde. Donderdag nabeurs bleek bovendien dat Google in het derde kwartaal meer advertenties verkocht dan een jaar eerder, terwijl de kosten onder controle werden gehouden.

Ook Amazon boekte een koerswinst van bijna 7 procent. De internethandelaar verraste donderdag nabeurs met de melding van winst in het derde kwartaal.

Procter & Gamble

Procter & Gamble won ruim 3 procent. Het moederbedrijf van merken als Gilette, Ariel en Pampers wist zijn dalende omzet te compenseren met bezuinigingen. Witgoedfabrikant Whirlpool leverde 8 procent van zijn beurswaarde in, na een voorzichtige prognose voor de winst die dit jaar kan worden gerealiseerd.

American Airlines wist beleggers evenmin te overtuigen met zijn cijfers, hoewel die de hoogste kwartaalwinst uit de historie van het bedrijf bevatten. Het concern profiteerde van de fors lagere prijs voor brandstof, maar zag zijn beurswaarde vrijdag 0,6 procent zakken.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging met 1,5 procent omlaag naar 44,71 dollar. De euro was met 1,1005 dollar een fractie minder waard dan bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

EPA