Nieuws Actueel

TEDxAmsterdam sprekers bekend

Rik Nizet 8 oktober 2015

Tedxamsterdam groot

De eerste drie sprekers van TEDxAmsterdam zijn bekendgemaakt door programmadirecteur Monique van Dusseldorp. Leo Kouwenhoven, Zelda La Grange en Matt Stopera gaan de uitdaging aan om antwoorden te geven op Big Questions, het thema van de zevende editie van TEDxAmsterdam. Op vrijdag 27 november spreken zij voor het grote publiek in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Leo Kouwenhoven (Nederland)

Leo Kouwenhoven is professor in Toegepaste Natuurkunde. Hij heeft zich gespecialiseerd op het gebied van de quantum-nanowetenschap. Kouwenhoven is wereldleider op het gebied van elektronische eigenschappen van nanostructuren. In 2012 slaagde Kouwenhoven erin om Majorana-deeltjes te laten verschijnen in een laboratoriumopstelling, wat voor grote opwinding zorgde onder natuurkundigen over de hele wereld. De vondst van het enige deeltje ter wereld dat ook zijn eigen anti-deeltje is, vormt de basis voor de quantum-computer: de computer die de rekenkracht van alle bestaande computers belooft te overtreffen. De vraag die hij stelt is: kunnen we quantum-technologie ook echt laten werken?

Zelda La Grange (Zuid-Afrika)

Hoe kunnen mensen veranderen? Zelda La Grange is geboren in Pretoria, Zuid-Afrika, en groeide als blanke jonge vrouw op in een conservatief gezin dat het apartheidsregime volmondig steunde. Desondanks koos Nelson Mandela, vlak voordat hij de eerste zwarte president werd van Zuid-Afrika, Zelda La Grange tot zijn persoonlijk assistent. Twintig jaar lang liep La Grange aan de zijde van een van 's werelds meest geliefde politici. Hoe veranderde zij, en hoe veranderden de mensen in Zuid-Afrika?

Matt Stopera (Verenigde Staten)

Waarschijnlijk heeft menig mens zichzelf deze vraag al eens gesteld: waar is mijn telefoon? Matt Stopera, Amerikaans adjunct-hoofdredacteur bij BuzzFeed, stond hierbij stil nadat hij beelden van een onbekende Aziatische man ontving in zijn foto-stream. Dat terwijl zijn telefoon al een jaar geleden was gestolen in een café in New York. Zijn gestolen telefoon bleek echter nog in verbinding te staan met zijn online fotomap. Stopera besloot op onderzoek uit te gaan en volgde zijn gestolen telefoon over de hele wereld, werd een bekendheid in China en vond een vriend voor het leven.

Lucas de Man

Vorig jaar trad Lucas de Man op bij TEDxAmsterdam, dit jaar is hij de regisseur van het evenement. De Man is artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden. Hij zal naast licht en decor ook de openings- en slotact verzorgen. De acts en de sprekers brengen het thema van dit jaar tot leven in één complete theatrale ervaring.