Nieuws Actueel

Teenslippers kunnen echt niet

Bram de Vrind 15 augustus 2014

Zomerse kleding zoals korte broeken en teenslippers op de werkvloer kunnen echt niet. Dat vindt 65 procent van de ondervraagden in een onderzoek van Wetten van de Werkvloer.

Een groot deel van de Nederlandse werknemers (66 procent) mag zelf bepalen wat zij dragen naar hun werk. Voor een derde van de werknemers is er minder keuzevrijheid en gelden er kledingvoorschriften op de werkvloer. Bij een kwart moet iedereen een bedrijfsuniform, pak of mantelpak dragen. Bij 9 procent is dat alleen het geval voor bepaalde functies, zoals sales of directie. Dit blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van NationaleVacaturebank, onder 1.000 Nederlanders.

Not doneBij de zomerse temperaturen van de afgelopen tijd staan kledingvoorschriften op losse schroeven. 65 procent van de ondervraagden vindt zomerse kleding zoals korte broeken en slippers not done. Een derde vindt het geen probleem en daarvan zegt 10 procent het zelfs leuk te vinden om collega’s eens in iets anders te zien.

Ongeschreven regelOlga Kleinlooh, brand manager bij NationaleVacaturebank: "Nederlandse werknemers zijn vaak vrij om de kleding te dragen waar zij zich goed bij voelen. Toch wordt een korte broek met slippers meestal niet gewaardeerd. Je gepast kleden lijkt daarmee één van de ongeschreven regels op de Nederlandse werkvloer."

Flink afzienStijgen de temperaturen, dan vindt meer dan de helft van de Nederlandse werknemers dat het flink afzien is op de werkvloer. Volgens 56 procent doet hun baas niets om het werken tijdens warm weer draaglijker te maken voor medewerkers. Eén op de tien wordt door zijn of haar baas verrast met ijsjes ter verkoeling. 8 procent mag op hete dagen vroeger beginnen en op tijd naar huis. Een kwart van de werknemers heeft het door de airconditioning eerder te koud dan te warm.

ProductiviteitKleinlooh: "Bij extreem warme dagen is het aanpassen van werktijden misschien geen gek idee voor Nederlandse werkgevers: de helft van de werknemers krijgt dan namelijk minder gedaan dan normaal. Voor bijna een kwart heeft het warme weer geen invloed op de productiviteit, 7 procent zegt juist meer werk te kunnen verzetten."