Nieuws Actueel

Teeven onderzoekt waarschuwing bij downloads

Van onze redactie 5 november 2014

Het hof verbood in april het illegaal downloaden van muziek of films. Ook mag Nederland volgens het hof bij het berekenen van de thuiskopieheffing illegale downloads niet meer meerekenen.

Tijdens het debat noemde D66-Kamerlid Kees Verhoeven het plan van de VVD en de PvdA om een pop-up op te laten komen als iemand iets illegaal downloadt 'onnozel, onverantwoord en onwenselijk'. Verhoeven: "Het lijkt onschuldig maar er moet diep in het internetgebruik van de internetter gedoken worden en dat lijkt op een internetpolitie.''

Radiomodel

VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden noemde op zijn beurt het 'radiomodel' waar D66 voor is, achterhaald. Bij het radiomodel wordt het geld centraal geïnd bij aanbieders van muziek of video.

Staatssecretaris Teeven liet weten onderzoek te willen doen naar de mogelijkheden om internetgebruikers te waarschuwen. Wel zal hij vanwege de discussie het woord 'pop-up' vermijden. Teeven wees het radiomodel van D66 van de hand als onpraktisch, juridisch lastig en vooral politiek onhaalbaar. Het model moet volgens hem Europees geregeld worden. Geen van zijn collega's in Europa ziet dat zitten: "Geen hond voelt er iets voor'', aldus de staatssecretaris.