Nieuws Actueel

Tegenstanders van komst megabedrijf in Beltrum stappen naar rechter

Van onze redactie 12 december 2014

Een boomkwekerij die de bomen door de hoge ammoniakuitstoot dood ziet gaan en een nieuwe stal die op nog geen 25 meter van het keukenraam van de buurvrouw komt. Onlangs gaf het college van B en W zijn fiat aan varkensboer Gerard van de Lagemaat uit Lunteren, die aan de Grolseweg in Voor Beltrum een megabedrijf wil runnen: in totaal staan de plannen drie stallen toe op het perceel, die plaats moeten bieden aan ruim 5.600 varkens.

MegabedrijfOmwonenden zijn al bijna vier jaar bezig om de komst van het megabedrijf naar Voor Beltrum te voorkomen. Sinds vorige week staan er daarom borden rondom de Grolseweg 19, waarop de buurtbewoners hun boosheid uiten. ‘Megastallen, voor B & W en GGD tellen burgers niet mee!’, staat op een van die borden te lezen. De twaalf omwonenden hebben inmiddels een jurist in de arm genomen, die de zaak aan het voorbereiden is.

TegenstandersRies Kock vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente Berkelland heeft ingestemd met plannen die dit mogelijk maken. De voorzitter van de Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland, die de belangen behartigt van mensen die problemen hebben met intensieve vehouderij in het buitengebied, stapt daarom samen met twaalf ontevreden buurtbewoners naar de rechter. Inzet? Het voorkomen van de komst van het bedrijf. „We hebben meerdere malen de gemeente en de eigenaar van het bedrijf uitgenodigd om met ons in gesprek te gaan”, zegt Kock. „Maar die gesprekken zijn er niet gekomen. Dat heeft ons ertoe gedwongen om naar de rechter te stappen.”

Foto: Charel van Tendeloo