Nieuws Actueel

Telers Zeeland zitten niet krap bij kas

Rolf Bosboom 23 december 2015

Kassen kassa

Een opsteker voor de glastuinbouw. De sector heeft, ondanks de boycot door Rusland, een goed jaar achter de rug, is te lezen in PZC.

Het inkomen voor ondernemers met een doorsnee glasgroentebedrijf komt dit jaar uit op gemiddeld 275.000 euro, heeft onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR becijferd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2014. En dat terwijl de vrees bestond dat de boycot van de Russen de sector verder onder druk zou zetten.

Warm en droog weerDe opleving is vooral te danken aan het weer rond de Middellandse Zee. Door het warme en droge weer waren paprika's, tomaten en komkommers later dan normaal beschikbaar. Daardoor groeide de vraag naar - onder meer - het Nederlandse aanbod, met als gevolg stijgende prijzen.

AfwachtenHet is afwachten of 2015 een tijdelijke opleving of een structurele verbetering van de sector betekent, aldus Wim van den Boomen, voorzitter van de vakgroep glastuinbouw bij de ZLTO. "Eén zwaluw maakt nog geen zomer. De laatste jaren zijn de opbrengsten slecht en hebben we soms voor onder de kasprijs moeten verkopen. Als sector zijn we druk bezig om daarvoor een structurele oplossing te vinden. Dit jaar heeft ons in elk geval allemaal weer lucht gegeven en ook wat meer vertrouwen. We kijken nu hoopvol naar 2016."