Nieuws Actueel

Teleurstelling en afschuw na executie Ang

Van onze redactie 17 januari 2015

Ang Kiem Soei werd zondagnacht 0.30 (lokale tijd) door een vuurpeloton gedood, samen met nog vijf anderen. Hij had in 2003 de doodstraf gekregen voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc.

Volgens Koenders heeft Nederland alle mogelijke middelen ingezet om de Indonesische autoriteiten ertoe te bewegen de executie af te gelasten. Zelfs koning Willem-Alexander heeft contact opgenomen met de Indonesische president Joko Widodo. Premier Mark Rutte schreef Widodo een brief.

Dankbaar

De advocaat van Ang, Bart Stapert, had eerder op de dag afscheid genomen van zijn cliënt. Volgens Stapert was Ang dankbaar voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan.

Verschillende politici spraken hun afschuw over de executie uit. Zo liet Tweede Kamerlid voor D66 Sjoerd Sjoerdsma weten ,,geschokt en teleurgesteld'' te zijn. ,,Dat is een wrede en onmenselijke straf.'' Kamerleden Raymond Knoops (CDA), Michiel Servaes (PvdA) en Han ten Broeke (VVD) lieten namens hun partijen weten tegen de doodstraf te zijn. ,,Wij verwelkomen het kabinetsbesluit om een krachtig signaal aan Indonesië af te geven'', aldus Servaes.

Handelsbetrekkingen

Volgens Harry van Bommel, Tweede Kamerlid voor de SP, doet Indonesië met de executie een stap terug in de tijd. Van Bommel wil dat de handelsbetrekkingen met Indonesië worden bekeken.

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International uitte zaterdag haar teleurstelling. ,,Wij vinden het jammer dat Indonesië het moratorium op de doodstraf heeft geschonden en dat het land zich keert tegen de trend wereldwijd op afschaffing van de doodstraf'', aldus een woordvoerder.

Dominee Peter Middelkoop van de christelijke organisatie Epafras liet weten te doen te hebben met de familie van de Nederlander. Epafras had nog geprobeerd met een petitie de executie van Ang te voorkomen. Bijna 6000 mensen hebben de online petitie ondertekend.

EPA