Nieuws Actueel

Teleurstelling over aanpak fraude Asscher

Van onze redactie 1 oktober 2014

,,De minister roept keer op keer dat de strijd tegen fraude en misbruik een speerpunt is'', zegt Van Weyenberg. ,,Maar ook dit jaar zijn er weer veel minder inspecties tegen arbeidsmarktfraude dan hij heeft beloofd.'' Asscher spreekt volgens het Kamerlid ,,grote woorden, maar de handhaving van de bestaande wetgeving blijft achter''.

Eerder dit jaar trok Van Weyenberg ook al aan de bel toen uit cijfers bleek dat er vorig jaar minder boetes waren opgelegd en het aantal inspecteurs niet was toegenomen.

Grote zaken

In zijn brief van woensdag schrijft de minister dat de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) zich meer concentreert op grote zaken, die meer tijd kosten. Dat blijkt in de praktijk niet makkelijk omdat ,,notoire overtreders geraffineerde methoden gebruiken om uit het zicht te blijven'', schrijft hij.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma vindt de brief van Asscher teleurstellend. Hij vraagt zich af wat de minister precies gaat doen om te voorkomen dat ,,gewone mensen door een vergissing een torenhoge boete krijgen, terwijl echte boeven de dans ontspringen''. Heerma zei eerder dat in de aanpak van fraude te weinig onderscheid wordt gemaakt tussen goedwillenden en kwaadwillenden.

PvdA-Kamerlid John Kerstens zei in een reactie blij te zijn dat de inspectie zich nu vooral richt op de ,,grote boeven''. Dat het aantal inspecties daardoor minder is, noemt hij ,,logisch'', want het gaat om complexere zaken. Kerstens juicht het toe dat er een wet in aantocht is die de inspectie meer middelen geeft om uitbuiting, oneerlijke concurrentie en verdringing van personeel tegen te gaan.