Nieuws Actueel

Televisiebedrijven onder druk op Wall Street

Van onze redactie 6 augustus 2015

Image 5136196

Ruim een halfuur voor het slot noteerde de Dow-Jonesindex 0,8 procent in de min op 17.399 punten. De brede S&P 500 zakte 0,9 procent naar 2081 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,8 procent achteruit, tot 5050 punten.

Het aandeel Viacom leverde 13 procent in. Het moederbedrijf van tv-zenders Nickelodeon en MTV en filmstudio Paramount zag zijn omzet in het tweede kwartaal onverwacht sterk dalen. Film- en tv-bedrijf 21st Century Fox werd 7,5 procent minder waard, na teleurstellende kwartaalresultaten en een versombering van de prognoses voor de rest van het jaar.

Walt Disney

Viacom en Fox hebben net als CBS (min 2,4 procent) last van de dalende inkomsten uit de abonnementen voor betaalzenders. Die staan onder druk door de opkomst van internetdiensten als Netflix (plus 1,5 procent).

Walt Disney stond opnieuw in de onderste regionen van de Dow Jones, met een min van ruim 2 procent. Het media- en entertainmentconcern verloor woensdag al 9 procent, onder meer na waarschuwingen op het vlak van kabeltelevisie. Ook Time Warner, eigenaar van onder meer CNN, zette zijn verliesreeks door met een min van bijna 1 procent.

Chevron

Het koersverlies van de mediabedrijven volgt op een jarenlange stijgende lijn. Sinds 2009 werden aandelen in de mediasector in doorsnee ruim vijf keer meer waard. Alleen autobedrijven deden het volgens persbureau Bloomberg in die periode beter.

Oliebedrijf Chevron voerde de Dow Jones aan. Het oliebedrijf werd 1,3 procent meer waard, ondanks de verdere daling van de prijs van Amerikaanse olie. Die zakte met 1,1 procent naar 44,66 dollar per vat en bereikte daarmee het laagste peil sinds maart.

Euro

Kunstmestbedrijf CF Industries won 3,6 procent. Eerder op de dag werd bekend dat CF een groot deel van de activiteiten van de in Amsterdam genoteerde, Egyptische branchegenoot OCI overneemt. Er wordt een fusiebedrijf gevormd dat voor bijna driekwart in handen komt van aandeelhouders van CF.

De euro was donderdagavond 1,0935 dollar waard, tegen 1,0905 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

EPA