Nieuws Actueel

TenCate Nijverdal gaat niet weg voor dumpprijs

Het is hoogst onzeker geworden of investeringsmaatschappij Gilde het Twentse textielconcern Koninklijke TenCate overneemt. Er zijn te weinig aandeelhouders die trek hebben hun bezit voor 24,60 euro per stuk van de hand te doen.

Van onze redactie 18 december 2015

Ten Cate Carlo ter Ellen

De teller bleef woensdagavond op precies 16.334.736 stuks steken. Deze ruim zestien miljoen aandelen (goed voor ruim 400 miljoen euro) vormen slechts 60,55 procent van alle TenCate-aandelen.

Bij elkaar wilde Gilde Buy Out Partners 675 miljoen euro voor het beursgenoteerde bedrijf betalen en dat vonden veel aandeelhouders te weinig. Gevolg: het minimum van tweederde (66,7 procent) om het bod gestand te doen, is (nog) niet bereikt.

De koersDe beurskoers van Koninklijke TenCate heeft gisteren nauwelijks gereageerd op dit nieuws. Lange tijd bleef het aandeel zich in een licht stijgende lijn bewegen tussen 23 en 24 euro. „Dit geeft aan dat de aandeelhouder vertrouwen heeft in de toekomst en de waarde van het bedrijf”, zegt David Tomic van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

AandeelhoudersvergaderingDe vooralsnog te magere opbrengst is niet alleen voor Gilde een tegenslag, maar ook voor twee TenCate-boegbeelden: topman Loek de Vries en commissaris Egbert ten Cate. Zij kregen begin vorige week op een extra aandeelhoudersvergadering in verband met de overname de volle laag van kritische aandeelhouders.

Ze zouden zich schuldig maken aan belangenverstrengeling, omdat ze hun aandelen zouden inbrengen bij de nieuwe eigenaar. Daardoor zouden ze niet hard genoeg gevochten hebben voor behoud van zelfstandigheid van TenCate of voor de hoogst mogelijke verkoopprijs.

De centrale ondernemingsraad steunde overigens het overnameplan, gerustgesteld door een garantie die Gilde gaf voor drie jaar continuïteit. Gilde neemt tot en met uiterlijk maandag de tijd over de vraag of het de overnamepoging doorzet.

Foto: TenCate (Carlo ter Ellen)