Nieuws Actueel

TenCate-systeem beperkt gevolgen van bermbom

Van onze redactie 15 september 2015

Ten Cate Carlo ter Ellen

Dit pantservoertuig voor het vervoer van militairen wordt ontwikkeld door een consortium van innovatieve bedrijven in de VS en onderdelen van het Amerikaanse leger. Dinsdag werd bekend gemaakt dat TenCate is gevraagd ingenieurs te leveren om het zogenaamde ABDS-systeem in dit nieuw te ontwikkelen legervoertuig op te nemen.

BermbommenBermbommen zorgen voor veel slachtoffers, vooral doordat legervoertuigen vele meters de lucht in slingeren. De verwoestende werking van dergelijke bommen kan door het TenCate-systeem worden beperkt. “Het detecteert een bermbom en zorgt er voor dat het voertuig vlak voordat de bom afgaat, stabiliseert, de drukgolf opvangt en op de grond blijft staan. Het voertuig wordt wel beschadigd maar het pantser blijft intact en zorgt er voor dat de militairen beschermd blijven”, schetst Gert Steens, investor relations van TenCate.

6,7 miljard Hij geeft aan dat er nog volop wordt gewerkt aan vervolmaking van het zogenaamde ABDS-systeem. Dat gebeurt vooral in Amerika. Het wachten was ook op het moment dat overheden weer investeren in nieuw materieel. “Dat zie je nu weer gebeuren”, aldus Steens, die daarbij wijst op het besluit van het Amerikaanse congres om voor de komende tien jaren 6,7 miljard dollar te reserveren voor vervanging van bestaande pantservoertuigen voor vervoer van militairen.

Foto: Carlo ter Ellen