Nieuws Actueel

TenCate-topman Loek de Vries: ‘Plan voor compositiefabriek niet van de baan’

Van onze redactie 24 juli 2015

Loek de Vries Ten Cate Frans Dekker 1

Het plan voor een composietfabriek is niet van de baan door de begin deze week aangekondigde overname van TenCate door een groep investeerders, verzekerde De Vries gisteren na presentatie van de halfjaarcijfers in het Amsterdamse Hilton.

Aanvullen en versterken "Maar we gaan er niet alleen zitten. De opzet van de technologiebasis is clustering van bedrijven die elkaar aanvullen en versterken. Ik moet eerst weten of een combinatie van bedrijvigheid op gebied van composietmaterialen past binnen het plan van aanpak voor het luchthaventerrein."Daar wordt nog op gebroed door een 'topteam', dat in februari is geformeerd door provincie Overijssel en gemeente Enschede. Deze club staat onder leiding van Aad Veenman, de voormalige president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. Hij heeft ook een verleden als commissaris bij onder meer TenCate en Urenco en kent deze regio goed.

Lastig karwei Veenman moet met een plan komen voor een innovatief bedrijventerrein op het gebied van materialen en maakindustrie. Daarbij zal hij ook de samenhang met drie andere industrieterreinen (XL-Park, Kennispark, Thalesterrein) moeten bezien. Dat maakt het karwei extra lastig, beseft De Vries.

Thermoplastisch composietMaar haast is geboden, benadrukt hij. In Duitsland en Engeland zijn in rap tempo clusters gevormd van bedrijven en kenniscentra die zich richten op thermoplastisch composiet. Vliegtuigbouwers maar ook (Duitse) deelstaten investeren er fors. "We raken onze voorsprong op dit gebied kwijt", aldus De Vries, die op de voormalige luchthaven ook kansen ziet voor samenwerking met bedrijven als Thales, Stork en Urenco. "Bijvoorbeeld voor antibermbomsystemen en toepassing van rotatietechniek."

Kunstgrasfabriek Behalve voor een composietfabriek lanceerde TenCate eerder een plan voor een nieuwe kunstgrasfabriek. Dat is voorlopig in de ijskast beland. In Nijverdal is in een magazijn ruimte vrijgemaakt voor nieuwe machines voor geweven kunstgras. "Dat past daar net. Als de vraag verder aantrekt, komt nieuwbouw weer in beeld."

Kunstgras De vooruitzichten lijken goed, want de kunstgrasdivisie van TenCate presteert weer goed. Daarbij gaat het behalve om hybridesystemen, zoals in het stadion van Vitesse wordt toegepast om met kunstgrasvezels natuurgras te versterken, ook om het geweven kunstgras. "Overal ter wereld wordt getuft, wij lopen met deze innovatie voorop. Voordeel in vergelijking met getuft kunstgras is onder andere dat geweven kunstgras mooi rechtop blijft staan.'' Dochter Greenfields is de drager van dit TenCate-systeem. "Alleen in de VS installeert Greenfields dit jaar al 145 velden."

Herstel Ten CateTenCate boekte in de eerste helft van dit jaar een hogere omzet en nettowinst. De omzet steeg in de eerste zes maanden met 15 procent naar 571,5 euro, de netto halfjaarwinst kwam uit op 19,3 miljoen euro (tegen 10 miljoen in de eerste helft van 2014). Door forse afboekingen bij de onderdelen Advanced Armour en de Britse dochter Xennia werd vorig jaar overigens afgesloten met een verlies van 46 miljoen euro. Vooral de groeiende vraag naar kunstgras, militaire beschermende weefsels en composietmaterialen voor de luchtvaart zorgen voor gunstiger cijfers. Ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie waren daarentegen nadelig voor de afzet van beschermende weefsels voor de industrie en geotextiel.

Foto: Frans Dekker