Nieuws Actueel

Ter Horst: het gaat de goede kant op

Van onze redactie 19 december 2014

Maar ze wil eerst de precieze tekst van het plan zien voordat ze haar definitieve oordeel erover geeft, zei ze vrijdag in het radioprogramma Radio EenVandaag.

De oorspronkelijke zorgwet van VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid sneuvelde dinsdag mede door de tegenstem van Ter Horst en twee andere PvdA-senatoren. Dat leidde tot een crisis tussen de regeringspartijen VVD en PvdA, die donderdagavond laat met een compromis werd bezworen. Ter Horst wees erop dat er in totaal 38 van de 75 senatoren problemen hadden met het wetsvoorstel.

De oud-minister is bereid constructief te kijken naar de nieuwe wet. ,,Maar dat is wat anders dan het kunnen geven van een garantie voor een ja-stem. Dat kan je aan geen enkel Eerste Kamerlid vragen'', zei ze.

Verzekerden Door het crisisberaad in de afgelopen dagen hebben de verzekerden in Nederland ,,er iets bijgekregen en daar gaat het om'', constateert Ter Horst. Of de macht van verzekeraars minder wordt, gaat ze beoordelen op basis van het wetsvoorstel.

Deze week is gesuggereerd dat Ter Horst uit wraakzucht tegen de zorgwet had gestemd omdat ze laag op de lijst voor de nieuwe Eerste Kamer na de Provinciale Statenverkiezingen in maart is gezet. ,,Ik vind dat geen serieuze opmerkingen'', zei ze daarover.