Nieuws Actueel

Terroristische aanslag raakt winst Thomas Cook

Lotte Grimberg 30 juli 2015

De terroristische aanslag in Tunesië en de schuldencrisis in euroland Griekenland raken de resultaten van Thomas Cook. De Britse reisonderneming verwacht een negatief effect van ongeveer 25 miljoen pond (circa 36 miljoen euro) op de winst van dit jaar. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend bij de presentatie van kwartaalcijfers.

Na de aanslag op het strand in Tunesische badplaats Sousse haalde Thomas Cook meer dan 15.000 gasten terug. De reisonderneming cancelde vervolgens alle reizen naar het Noord-Afrikaanse land tot oktober. Het merendeel van dodelijke slachtoffers in Sousse waren Britten.

Extra teamsIn Griekenland zet Thomas Cook extra teams in om te voorkomen dat gasten last krijgen van de financiële problemen in dat land.

De duurdere pond ten opzichte van de euro en de Zweedse kroon zal daarnaast ook een fors effect hebben op het resultaat, van 39 miljoen pond. "Onze activiteiten zijn geraakt door een significant aantal externe schokken'', aldus topman Peter Fankhauser.

Thomas Cook boekte in drie maanden tot juni bij een omzet van 1,95 miljard pond een operationele winst van 3 miljoen pond, ten opzichte van een verlies van 50 miljoen pond een jaar eerder.

Valuta-effectenOndanks het negatieve effect van Tunesië en Griekenland verwacht de onderneming dat de resultaten dit jaar exclusief valuta-effecten hoger uitkomen.