Nieuws Actueel

Terroroehoe verstopt voor dierenactivisten

Van onze redactie 18 maart 2015

Image 4807077

Bevrijdingsacties De gemeente wil niet bekend maken waar de 'terroroehoe' momenteel is, uit angst voor mogelijke bevrijdingsacties van oehoe-liefhebbers. "Er zijn mensen die erop tegen zijn dat ze gevangen is", zegt woordvoerder Floris Roos van de gemeente.

Rust De vogel kan bovendien even bijkomen op haar opvangadres. "Het is belangrijk dat de vogel nu tot rust komt", zegt Roos. "De afgelopen periode is niet niks geweest voor de oehoe. Ze is opgejaagd, mensen beschenen haar met laserpennen, en ze is natuurlijk gevangen. Dat telt ook mee."

Onderzoek Zodra de vogel gekalmeerd is, wordt ze onderzocht door een in roofvogels gespecialiseerde dierenarts. Die kan aan haar lichamelijke conditie waarschijnlijk afleiden of de oehoe in gevangenschap heeft geleefd of dat het om een wilde vogel gaat. Inmiddels is wel duidelijk dat ze geen ring om haar poot heeft.

Na het onderzoek wordt bepaald wat er met de uil moet gebeuren: of ze wordt vrijgelaten, en waar, of dat ze in gevangenschap moet blijven. Dat de oehoe het goed redt in vrijheid, bleek uit een eerste check: ze zat goed in het lichaamsvet.

De oehoe werd afgelopen vrijdag met een net gevangen in een straat in Purmerend waar al 2 keer een krantenbezorger was aangevallen. De vogel heeft in de afgelopen weken ruim vijftig aanvallen op voorbijgangers uitgevoerd.