Nieuws Actueel

Tesla en Harley uit de gratie op Wall Street

Van onze redactie 20 oktober 2015

Image 5357583

Een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen 0,1 procent hoger op 17.239 punten. De breed samengestelde S&P 500 noteerde onveranderd op 2033 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,4 procent in tot 4886 punten.

IBM bungelde onderaan de Dow met een verlies van 5,5 procent. Het bedrijf waarschuwde maandag nabeurs dat de winst dit jaar lager uitvalt dan eerder gedacht. De voormalige computerbouwer kampt met een teruglopende vraag naar zijn oudere producten en diensten, terwijl fors wordt geïnvesteerd in onder meer cloudtechnologie.

Tesla

Het was verder een slechte beursdag voor toonaangevende producenten van auto's en motorfietsen. Zo kelderde de beurskoers van Harley-Davidson 13 procent, omdat het bedrijf blijft kampen met tegenvallende verkopen.

Autobouwer Tesla leverde ruim 7 procent in, omdat de elektrische Model S-auto's van het bedrijf slecht scoorden in testen van de Amerikaanse consumentenbond Consumer Reports. Die stelde dat de auto een bovengemiddelde kans op problemen heeft.

Yum Brands

De Dow Jones werd aangevoerd door United Technologies, dat 4 procent meer waard werd. Het industriële conglomeraat kondigde een grote inkoop van eigen aandelen aan, die onder meer wordt betaald uit de opbrengst van de verkoop van helikopterfabrikant Sikorsky aan defensieconcern Lockheed Martin. Die producent van de JSF leverde 0,5 procent aan beurswaarde in vanwege een teleurstellende prognose voor de omzet in 2016.

Fastfoodbedrijf Yum Brands werd ruim 2 procent meer waard. Het moederbedrijf van KFC en Pizza Hut heeft onder druk van aandeelhouders besloten zijn Chinese tak te verzelfstandigen. Yum haalt meer dan de helft van zijn omzet uit China, maar de verkopen staan er onder druk.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 45,55 dollar. De euro was met 1,1345 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

EPA